Седем военни паметника са били ремонтирани и възстановени в Русенско през последните две години, МС отпусна нови 17 хил. лева

Седем военни паметника са били ремонтирани и възстановени в Русенско през последните две години. Това стана ясно от провелото се в сряда вечерта заседание на постоянно действаща междуведомствена областна комисия по военни паметници, което беше водено от областния управител Данаил Ковачев. „Осигуреното финансиране преди и сега е в резултат на много добрата съвместна работа между всички институции на местно, регионално и национално ниво. Радостен съм, че имаме категорична подкрепа от правителството, защото със съвместни усилия успяваме да съхраним за идните поколения спомена за героите, дали живота си за свободна и независима България“, каза Ковачев. Той изказа благодарност и към хората от малките населени места, които се грижат за облагородяването на терените около военните паметници.

Средствата за ремонта на паметниците са били осигурени от Министерството на отбраната, като тяхната стойност възлиза на близо 20 000 лева. Те са били отпуснати с постановление на Министерски съвет от 25 октомври 2022 г. Възстановените паметници се намират на територията на пет общини от областта – Ветово, Две могили, Сливо поле, Русе и Ценово. Най-много средства бяха отпуснати за ремонт и почистване на Мемориала на загиналите във войните в село Ценово – 5700 лева. На територията на община Ветово бяха ремонтирани два паметника – в самия град и в село Кривня. Единият увековечава паметта на загиналите в Балканската и Първата световна войни, а другият на отдалите живота си във войните в периода 1885 – 1918-а. Общата стойност на ремонта на двата паметника беше около 5000 лева. В община Две могили ремонт беше извършен на паметника на загиналите за родината, намиращ се в село Кацелово. За него бяха отпуснати 2700 лева. За 1800 лева ремонт беше направен на паметника на загиналите в Първата световна война, Балканската и Междусъюзническата войни от село Малко Враново, община Сливо поле. В община Русе бяха ремонтирани два паметника. Става дума за паметниците на загиналите в Балканската и Първата световни войни в Мартен и Николово. Осигурените средства за двата паметника бяха в размер на 4000 лева, като над половината от средства или 2500 лева бяха дадени за паметника в Мартен, който беше в по-лошо състояние.

В края на миналата година правителството отпусна близо 17 000 лева за ремонт и почистване на три военни паметника в Русенско. Осигурените средства значително надвишават средната стойност за страната, която възлиза на малко над 12 000 лева. Парите в региона ще бъдат разпределени между две общини – Борово и Русе. На територията на община Борово предстои да се ремонтира Паметникът на загиналите във войните в периода 1912 – 1945 г. в село Горно Абланово. Там е предвидено да се извърши почистване на монумента и възстановяване на увредени елементи. За тези дейности от правителството са отпуснати 4920 лв. В община Русе ще бъдат ремонтирани два паметника за общата сума от малко над 12 000 лв. Най-много средства – 9896 лв. са отделени за почистване и реставриране на Паметника на загиналите във войните /1912-1918/ в с. Басарбово. 2132 лв. са заделени за Паметника на загиналите във войните /1912-1918/ в кв. Долапите.

С осигурените пари освен почистване ще се извърши обработване на неподдаващите се на миене участъци със специални химични средства до окончателно почистване на повърхността, както и извличане на соли чрез неутрализация на засегнатите участъци, а също и повърхностно укрепване на повредени и отчупени елементи и ретуш. Дейностите и по два паметника ще приключат с консервация и хидрофобизация с цел дълготрайна защита на повърхността.

В рамките на заседанието беше решено да се актуализира и областният регистър на военните паметници с по-актуална и прецизна информация. Целта е той да отговаря напълно на националните изисквания, тъй като в най-скоро време предстои публикуването на електронен регистър за цялата страна. Затова е необходимо уеднаквяване на начина, по който всеки от паметниците ще бъде представен.

На заседанието присъстваха редица представители на държавната и местната власт, както и Радослав Симеонов, който е главен експерт в Министерството на отбраната. От своя страна той посочи, че работата на областната комисия по военни паметници в Русе е отличен пример за професионализъм. На заседанието участва и началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев.

Сподели: