Седем ученици от АЕГ „Гео Милев“ се завърнаха от среща в Италия по международен проект

Седем ученици от АЕГ „Гео Милев“ се завърнаха от среща в Италия по международен проект

Първата среща за обмен на учeници – „Да се опознаем“ се състоя от 27. ноември до 1. Декември в гр. Пескара, Италия . В нея взеха участие седем единадесетокласници от Английска езикова гимназия „Гео Милев“ – Русе и двама учители, координатори на новия авторски проект на училището по Програма „Еразъм .По време на събитието екипите на международните партньори от Португалия, Франция, Италия, Германия, Румъния и България представиха с мултимедийни продукти училищата си и показаха кратки филми за културното наследство на страните си.

Всички екипи изпълниха традиционна популярна песен и национален танц.

Учениците от българския екип представиха кратка пиеса на английски език, с което откриха пътя на проекта, чийто основен методически подход е драматизацията. В културната програма бяха включени изпълнения на италиански народни песни и мелодии, изпълнени на традиционни инструменти. В организираните семинари участниците се запознаха с литературни образци на известен местен поет Габриеле Д‘Анунцио и Итало Калвино. По време на тази първа за международния екип среща, бе организирана изложба на експонати, представяща културно- историческото наследство на участващите страни.

Дейностите по проект “Activate Critical and Creative Thinking – ACCT – Read to Lead” стартираха през месец октомври с конкурс за лого на проекта, сформиране на ученически екипи и изготвяне на презентации. Същността на проекта е насочена към активиране на критическото и креативно мислене, особено чрез четене, писане, драма и дебати в две глобални области – културно наследство и демокрация.

Сподели: