СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“

Седмица на четенето в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Русе

Време за прочитане: 2 мин.

СУЕЕ активно се включи в Националната седмица на четенето с 61 дейности.
Кратко описание на две от тях:
• Уроци „Ще ти подаря приказка“ в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“
Седмицата на четенето петокласниците отбелязаха с интересна инициатива. На 14.12. 2017 г. учениците от 5а, 5б и 5в клас гостуваха съответно на 1а, 1б и 1в клас. Подкрепени от преподавателя си по литература, г-жа Снежана Данова, и бившите си класни, децата организираха урок „Ще ти подаря приказка за Коледа“. Създадоха празник, свързан с четенето и книгата – разказваха приказки, задаваха гатанки. За някои от трудните отговори бяха подготвени цветни изображения, но първолаците се справяха още преди „подсказването“.
Големите ученици се преобразиха в ролята си на гости – сами изготвиха сценариите, ентусиазирано се разпределиха на групи в подготовката. Дори отделиха от своите любими детски книжки и, красиво опаковани като коледен подарък, ги оставиха в класните стаи на малките. Пожелаха им да обикнат книгите и те да бъдат винаги техен приятел.
Някои първокласници изненадаха гостите с гладко четене от буквара.
Всички поискаха да имат още такива уроци.
• Коментар на книгата на Умберто Еко и Ж.К. Кариер “Това не е краят на книгата” в 9в клас
Националната седмица на четенето 11-15 декември се оказа отличен повод за среща с “Това не е краят на книгите” на Умберто Еко и Жан-Клод Кариер. Учениците от ІХВ клас с класен ръководител Емилия Бобева се запознаха с някои от многото теми, свързани с книгата: история на писмеността, еволюция на книгата, масово унищожаване на книгите, електронните книги, диктатурата на информацията и интернет.
Учениците решиха да опитат да превърнат седмицата на четенето в година, през която на във всеки час на класа да отделят по 15 минути за колективно четене. Предложени бяха книгите “Светът на Софи” (роман за историята на философията) от Юстайн Гордер и “География на блаженството” от Ерик Уайнър.
• „Маратон на четенето“ и Протокол „Последната дума“ в 8а клас
На 13 декември 2017г. в 8А клас на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ се проведе тематичен час на класа по повод Националната седмица на четенето. В инициативата „Маратон на четенето“ се включиха всички ученици, като много от тях с удоволствие прочетоха откъс от своя любима книга или избран автор.
Представен бе Протокол за активно четене „Последната дума“, при който група ученици изразяват своите идеи, мисли, емоции и въпроси. За целта ученик прочита избран от него абзац и коментира своя избор в рамките на 3мин., споделяйки възникнали у него въпроси, идеи, съгласие или несъгласие с цитираното. За минута време всеки от останалите участници (препоръчително 4 на брой) споделя своите мисли във връзка с казаното от основния говорител, като задава въпрос, променя гледната точка, изразява съгласие или несъгласие. След мълчаливо изслушване, основният говорител има 1 мин., за да реагира на казаното от останалите, като може да промени първоначалната си гледна точка, да се съгласи или отхвърли предложеното, да постави въпрос и каже своята „Последна дума“. Протоколът продължава като след първия кръг всеки от участниците в групата става представящ по описания начин.
Описаният протокол не само насърчава четенето у учениците, но и развива техните умения за критическо мислене. Инициативата предизвика силен интерес у учениците и ще бъде продължена и през следващата седмица.
Протоколът „Последната дума“ бе предоставен от Фондация „Америка за България“ по време на обучение на тема „Нови методи на преподаване“.

Сподели:

Още новини от деня