Седми фестивал на китайската култура ще се състои в Русе на 25 ноември

Седмият фестивал на китайската култура се състоя в Канев център тази вечер

Седми фестивал на китайската култура се проведе в Канев Център днес, 25.11.2023 г. Събитието, което се организира от Учебна стая “Конфуций” и Русенския университет “Ангел Кънчев”, привлече десетки посетители, въпреки мрачното и дъждовно време.

Програмата започна с благотворителен базар, на който се предлагаха китайски сувенири, като играчки панда, канцеларски материали във формата на панда, китайски фиби за коса, китайски книгоразделители, календари за Годината на дракона и други.

Гостите на събитието се насладиха и на някои интересни културни забавления, сред които калиграфия, рисуване на маска от Пекинската опера, татуировка с китайски йероглиф, предизвикателство с клечки, откриване на своя зодиакален знак, дегустация на китайски чай, както и обличане на традиционно китайско облекло.

Събраната сума от благотворителния базар ще бъде дарена на благотворителна фондация „Майки със смели сърца“.

Втората част от програмата на фестивала включваше богато шоу с китайски песни, танци, изпълнения на китайски инструменти (Гуджън, Лиутцин, флейта Дизъ). Бяха показани и демонстрации на бойни изкуства, а също и шоу с китайски традиционни костюми.

Гости на събитието бяха директорът на Институт „Конфуций“ от китайска страна -професор Лиу Сиумин, г-жа Аксиния Колева – директор на института от българска страна, заместник-ректорът по Интернационализация и комуникационна политика доц. д-р Десислава Атанасова, проф.д-р Юлиана Попова – координатор Интеринституционални комуникации и преподаватели в различни учебни заведения към Институт „Конфуций“.

Г-жа Колева каза в приветствието си, че е изключително щастлива да участва в традиционния фестивал на китайската култура и изпитва дълбоко и топло чувство от срещата с приятели в Русе. Тя посочи, че през последните години Класна стая „Конфуций“ се развива с бързи темпове от гледна точка на преподаването на китайски език и разпространението на китайската култура.

„Дължим го на дългогодишната подкрепа на г-жа Попова, Ху Юан – преподавател по китайски език в класната стая „Конфуций“, целия екип на Русенския университет и студентите, които изучават китайски език. Празникът е демонстрация на тези усилия, като позволява на всички да разберат по-добре китайската култура.“, каза г-жа Колева.

„За нас е чест и гордост, че за седми път провеждаме превърналия се в традиция фестивал на китайската култура. Удовлетворение е, че в този мрачен ден виждаме толкова много хора. Всичко, което се случва, е с благотворителна цел в подкрепа на клуб „Майки със смели сърца“. Това показва не само интересната и нетрадиционна китайска култура и език, но и богатството на китайската душа.

Всички посетители в залата получиха билет с номер и участваха в томбола с теглене на награди. Късметлиите се зарадваха на смарт часовник, външна батерия за телефон, безжични тонколони, играчки и други.

Сподели: