Село Черешово празнува единствения по рода си у нас празник Дядовден

Село Черешово празнува единствения по рода си у нас празник Дядовден

Областният управител на област Русе Галин Григоров участва в тържеството по случай Дядовден в село Черешово.

В приветствието си към жителите и гостите той отправи призив за съхраняване и разпространение на българските традиции, тъй като това е сред начините българската култура да докосне повече сърца, като в същото време нашият бит ще се превърне в още по-разпознаваем и по-близък за народностите по света. Не на последно място г-н Григоров пожела на всички присъстващи здраве и благоденствие, тъй като днешният празник е свързан с вярвания за здраве и плодородие.

Началото на празника беше дадено от музикално шествие, което продължи до дома на Дядото на селото. За седма поредна година за дядо бе избран Марин Колев. След богата гощавка всички отидоха до селската чешма, където беше извършен ритуалът по окъпване на дядото за здраве. Г-н Григоров и кметът на Сливо поле Валентин Атанасов традиционно подариха на дядо Марин кърпа и сапун. Тържествата завършиха с богата културна програма, включваща множество народни песни и танци.

Обичаят е уникален не само за региона на Русе, но и за цяла България. Той е измислен преди повече от половин век от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват. Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете разрешили на жените да се включват.

Основен организатор на събитието е община Сливо поле, а сред официалните гости бяха народният представител от 19-ти МИР д-р Андриан Райков, кметът на Сливо поле г-н Валентин Атанасов, заместник-кметовете на общината, председателят на Общинския съвет г-н Синан Вейсал и кметове на съседни селища.

По случай празника поздравителен адрес беше връчен и от името на кмета на община Русе г-н Пламен Стоилов.

Сподели:

Още новини от деня