Семинар за ревматични заболявания ще бъде проведен в Русе на 25 септември

Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ организира в Русе семинар, който ще се проведе на 25 септември, вторник, от 15:00 до 17:00 ч., в „Зала Култура“, гр. Русе, улица “Цариброд“ № 3 .

Събитието е за граждани и пациенти и цели да ги информира за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания и рехабилитация на ревматични заболявания.

То се провежда с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова – Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание на РБ, под патронажа на Община Русе, с подкрепата Национална здравноосигурителна каса, РЗОК – Русе, Институт за здравно образование.

Лектори на семинара ще бъдат д-р Маргарита Велкова – ревматолог „Сити Мед“, Русе, д-р Надежда Капанджиева – ревматолог УМБАЛ „Русе“ и д-р Мария Пройнова – физиотерапевт. По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и з?005cr къснелия достъп до ревматолог. Русе е една от областите в страната, в които навременният достъп до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени.

Събитието на 25 септември поставя началото на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания, която ще се проведе от 26 септември до 26 октомври. През този период здравноосигурените граждани на възраст между 18 и 50 г., които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог. Записванията стартират на 26 септември на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мреж?005cr ). Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение.

Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.

За допълнителна информация: Николай Недялков, тел. 0886354530

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ е неправителствена организация, чиито основни цели са насочени към отстояване интересите на лицата, страдащи от ревматоиден артрит; подпомагане социалната интеграция, личностна реализация и изява на пациентите в различни сфери на обществения живот; провеждане на образователна политика относно заболяването ревматоиден артрит и неговото лечение.

Ревматичните заболявания заемат едно от първите места по разпространение, изпреварвайки сърдечносъдовите заболявания и рака. Според статистика на Световната здравна организация в света от ревматични заболявания страдат повече от 350 милиона души. Ревматичните заболявания се откриват при всеки четвърти европеец. В България над 100 000 са хората с Ревматоиден артрит, Псориатичен артрит и Анкилозиращ спондилит / Болест на Бехтерев, които се характеризират с общо възпаление, което затруднява нор?005cr алното функциониране на имунната система. Ревматичните болести включват повече от 200 вида болести, като се започне от различни видове артрит, премине се през остеопорозата и се стигне до системните болести на съединителната тъкан.

Освен физическите страдания, ревматичните заболявания предизвикват и важни социални последици за пациентите. Те значително затрудняват, а в отделни случаи правят невъзможно извършването на ежедневни дейности, като ходене, изкачване на стълби, приготвяне на храна, спазване на хигиена и др. Ревматичните заболявания намаляват работоспособността на боледуващите, а понякога водят и до загуба на работа. Необходимостта от непрекъснато лечение, несигурността и неопределеността, свързани с болес?005cr та предизвикват, макар и по-рядко, емоционални и психични проблеми.

Част от симптомите при най-честите ревматични заболявания – Ревматоиден артрит, Псориатичен артрит и Анкилозиращ спондилит, включват: подуване или болка в ставите; неравности, хлътвания или точки по ноктите; болка и скованост в гърба или болка в хълбока сутрин при събуждане, която се подобрява при раздвижване; сутрешна скованост, продължаваща повече от 30 минути; отоци на две еднакви/симетрични стави.

ДАННИ ЗА КАМПАНИЯТА

„Кажи не на страха, попитай ревматолог“

ЗАЩО ГО ПРАВИМ?

Ранна диагностика на ревматични заболявания
Навременно лечение
Добро качество на живот

КАК ГО ПРАВИМ?

информираме граждани и пациенти чрез семинари
организираме скринингова програма в 7 града в страната

През 2017 г. Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ проведе социологическо проучване с цел да разбере основните проблеми на пациентите с ревматични заболявания, да установи социалния профил на болните от ревматични болести и да изследва отношението на пациентите към провежданото лечение и периодичните прегледи.

Проучването установи, че поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. Русе е една от областите в страната, в които достъпът до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени – едва 0,7 % от заболелите пациенти достигат до ревматолог.

Сред причините за това са липсата на достатъчно информация за симптомите и ревматичните заболявания, както и са погрешно насочване от страна на общопрактикуващи лекари към други специалисти. Най-често направления за ревматични заболявания се издават за ортопед и невролог, вместо за ревматолог. Съществува и нежелание от страна на общопрактикуващите лекари да се обучават в посока ревматични заболявания. Отказът и/или страхът на самия пациент да потърси специалист и провеждането на самолечение също д овежда до ускоряване на инвалидизацията.

„Кажи не на страха, попитай ревматолог“

25 септември 2018 г. 15:00-17:00 ч.,

гр. Русе, ул. „Цариброд“ 3, Зала „Култура“

Под патронажа на Община Русе

С официалната подкрепа на Д-р Даниела Дариткова – Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание на РБ

С подкрепата на Национална здравноосигурителна каса

Регионална здравноосигурителна каса Русе

Институт за здравно образование

ПРОГРАМА

15:00 ч. – 15:15 ч. Регистрация

15:15 ч. – 15:20 ч. Приветствено слово г-н Пламен Стоилов, Кмет на Община Русе

15:20 ч. – 15:25 ч. Приветствие от г-н Калоян Копчев, Директор РЗОК Русе

15:25 ч. – 15:35 ч. Представяне на Национална кампания на Сдружение АПРА -“Кажи „Не“ на страха попитай ревматолог“

15:35 ч. – 15:45 ч. „Диагностика, възможности за лечение при ревматоиден артрит и псориатичен артрит“ – Д-р Маргарита Велкова, ревматолог, Сити Мед Русе

15:45 ч. – 15:55 ч. Диагностика и възможности за лечение при Болест на Бехтерев / анкилозиращ спондилит – Д-р Надежда Капанджиева, ревматолог УМБАЛ Русе

15:55 – 16:05 ч. „Рехабилитация на пациенти с ревматични заболявания – Д-р Мария Пройнова – физиотерапевт

16:05 ч. – 17:00 ч. – Отворени въпроси

17:00 ч. Закриване на семинара

Събитието поставя началото на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания, която ще се провежда до 26 октомври. През този период гражданите, които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог. Записванията стартират на 26 септември на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Прегледите са предназначени за хора на възраст 18-50 г. с цел ранн?005cr диагностика на заболяванията в млада и активна работоспособна възраст. За допълнителна информация: Николай Недялков, тел. 0886354530

–––––––––––––––––––––––––––

ПРОГРАМА

„КАЖИ НЕ НА СТРАХА, ПОПИТАЙ РЕВМАТОЛОГ!”

25 СЕПТЕМВРИ 2018г. ( ВТОРНИК )

ЗАЛА „КУЛТУРА“, УЛ. „ЦАРИБРОД“ № 3

ПОД ПАТРОНАЖА НА ОБЩИНА РУСЕ

С ОФИЦИАЛНАТА ПОДКРЕПА НА Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА – ПРОДАНОВА

С ПОДКРЕПАТА НА НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА

РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА – РУСЕ

ИНСТИТУТ ЗА ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ

15:00 ч. – 15:15 ч. Регистрация

15:15 ч. – 15:20 ч. Приветствено слово г-н Пламен Стоилов, Кмет на Община Русе

15:20 ч. – 15:25 ч. Приветствие от г-н Калоян Копчев, директор РЗОК Русе

15:25 ч. – 15:35 ч. Представяне Национална кампания на Сдружение АПРА -“Кажи НЕ на страха попитай ревматолог“

15:35 ч. – 15:45 ч. „Диагностика, възможности за лечение при ревматоиден артрит и псориатичен артрит“ – Д-р Маргарита Велкова, ревматолог, Сити Мед Русе

15:45 ч. – 15:55 ч. „Диагностика и възможности за лечение при Болест на Бехтерев / анкилозиращ спондилит“ – Д-р Надежда Капанджиева, ревматолог УМБАЛ Русе

15:55 – 16:05 ч. „Рехабилитация на пациенти с ревматични заболявания – Д-р Мария Пройнова – физиотерапевт

16:05 ч. – 17:00 ч. – Отворени въпроси

17:00 ч. Закриване на семинара

Сподели: