Сестри от онкодиспансера в Русе гостуваха на децата в ДГ „Русалка“

Сестри от онкодиспансера в Русе гостуваха на децата в ДГ „Русалка“

Децата от ДГ „Русалка“ отбелязаха Световния ден на медицинските сестри, който се чества официално на 12 май от 1974-а година. В инициативата се включи Комплексният онкологичен център в Русе, откъдето изпратиха част от своите здравни служители, които да се запознаят лично с възпитаниците на детската градина.

Гости в четвърта подготвителна група на учебното заведение бяха старша сестра на ДКБ Алена Петракиева и сестра Илиана Калчева. Те разказаха коя е първата светска медицинска сестра, с какво се свързва тази професия и защо е важно нейното присъствие по време на лечението на един пациент.

Освен това децата успяха да видят как изглеждат част от инструментите, с които работи медицинската сестра. Разбраха още какво точно измерва апаратът за кръвно, какво представляват банките за вливане на лекарства и как се извършват манипулации като поставяне на инжекции и извършване на превръзки.

Подобни инициативи изграждат у децата ясна представа за професията и създават положително отношение към медицинските специалисти.

Сподели: