Георги Вангелов

Силно участие на борците от СКБ „Юнак – Локомотив“ – Русе на европейското първенство в Букурещ

Кирил Милов и Тайбе Юсеин се връщат в състава за европейското първенство в Букурещ, което започва от понеделник.

Милов получи травма в навечерието на световното през септември, а Юсеин за последно се бори на континенталния шампионат през 2022-а, когато спечели и титлата. Оттогава тя претърпя две операции от дискова херния. Сега капитанката на националките ще излезе в по-горната за нея категория до 65 кг.

В олимпийската до 62 кг ще се бори Биляна Дудова, световна и 4-кратна европейска шампионка, която през януари стана и шампионка на България. И двете споряj за титулярното място при 62-килограмовите в оставащите две квалификации за игрите Париж 2024. Според регламента, определен от управителния съвет на федерацията, Тайбе трябва да направи по-добро класиране от Биляна на турнира „Дан Колов“, за да се стигне до преборване, в които Юсеин се нуждае от две победи.

В другата интригуваща категория при жените до 68 кг на тепиха в Букурещ ще излезе двукратната европейска шампионка Мими Христова. Тя стана първа на първенството на България миналия месец, като победи основната си конкурентка Юлияна Янева. Самата Янева, №1 в Европа от 2023-а, ще излезе в по-горната категория до 72 кг.

Бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова (57) ще мери сили в своята категория. На тепиха след лечение на тежка травма се завръща и Миглена Селишка (50).

Европейското първенство не е квалификация за олимпиадата! Затова и някои от националите ще излязат в по-горните за тях категории.

Едмонд Назарян, двукратен европейски шампион и втори в света, ще се бори при 63-килограмовите, както и Стоян Кубатов в олимпийската 77 кг и Айк Мнацаканян в неолимпийската до 82 кг.

Дебют за България на голямо първенство ще направи Ален Хубулов в категория до 125 кг на свободния стил. Осетинецът с български паспорт победи основния си конкурент Георги Иванов, еврошампион за кадети, на първенството на страната през януари.

За първи път на континентален шампион за България ще участва и Магомед Рамазанов (86). През януари натурализираният у нас дагестанец стана първи на турнира Гран при в Загреб. Неговият брат Рамазан Рамазанов ще се бори при 70-килограмовите.

На тепиха ще излязат още Георги Вангелов (61), пети от олимпийските игри, както и Микяй Наим (65), втори в Европа от 2023-а.

Първенството започва със схватки в класическия стил в понеделник. Жребият ще бъде теглен в неделя.

На шампионата ще има трима български съдии – Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Венцислав Филчев.

За надпреварата са заявени борци от 26 държави.

Срещите може да следите на живо на сайта на Международната федерация UWW след заплащане на такса от 5 евро само за шампионата и на годишна от 29 евро. До края на месец февруари има отстъпка от 15 процента, като се въведе промокод UWW15.

Регистрацията може да направите тук:

https://uww.org/uww-plus/buy-now

Следва съставът:

В свободния стил треньорите Валентин Ангелов, Диан Динчев, Мариян Стойнев и Радослав Великов ще разчитат на следните състезатели:

57 кг Ивайло Тисов, „Локомотив“, Пд

61 кг Георги Вангелов „Юнак-Локомотив“, Русе

65 кг Микяй Наим, „Левски“

70 кг Рамазан Рамазанов, „Илия Павлов“, Велико Търново

74 кг Иван Стоянов, „Берое“, Стара Загора

79 кг Мирослав Киров, „Юнак-Локомотив“, Русе

86 кг Магомед Рамазанов, „Илия Павлов“, Велико Търново

92 кг Ахмед Магамаев, „Юнак-Локомотив“, Русе

97 кг Ахмед Батаев, „Юнак-Локомотив“, Русе

125 кг Ален Хубулов, ЦСКА

В класическия стил треньорите Братан Ценов, Емил Будинов, Елис Гури, Емил Иванов и Тарек Абделслам тръгват със следния състав:

55 кг Стефан Григоров, „Слава“ Монтана

60 кг Недялко Петров, „Васил и Георги Илиеви“, Кн

63 кг Едмонд Назарян, ЦСКА

67 кг Абу-Муслим Амаев, ЦСКА

72 кг Дейвид Димитров, ЦСКА

77 кг Стоян Кубатов, „Ботев-93“, Враца

82 кг Айк Мнацаканян, ЦСКА

87 кг Йоан Димитров, „Ботев-93“, Враца

97 кг Кирил Милов, ЦСКА

При жените треньорите Петър Касабов, Стоян Петков, Мирослав Гочев и Серафим Бързаков ще разчитат на следните състезателки:

50 кг Миглена Селишка, ЦСКА

53 кг Ирена Бинкова, „Юнак-Локомотив“, Русе

55 кг Сезен Белберова, „Юнак-Локомотив“, Русе

57 кг Евелина Николова, „Ангел Гочев“, Созопол

59 кг Фатме Шабан, „Лютфи Ахмедов“, Разград

62 кг Биляна Дудова,“Юнак-Локомотив“, Русе

65 кг Тайбе Юсеин, ЦСКА

68 кг Мими Христова, ЦСКА

72 кг Юлияна Янева, „Юнак-Локомотив“, Русе

76 кг Ванеса Георгиева, „Берое“, Стара Загора

Сподели: