Символична първа копка на големия воден проект в Русе бе направена в кв. „Средна кула"

Символична първа копка на големия воден проект в Русе бе направена в кв. „Средна кула“

Символична първа копка на големия воден проект в Русе бе направена по-рано през деня в квартал „Средна кула“. Сред гостите на събитието бяха областният управител Борислав Българинов и неговият заместник Синан Хебибов. „Очевидно е, че се намираме все по-близо до онзи момент, в който Русе ще може да се нарече наистина европейски град и в инфраструктурно отношение. Считам, че настоящата инвестиция е крайно необходима, защото е недопустимо през 21-и век да има квартали без канализация в един от най-големите български градове. Благодаря Ви за положените усилия тази инвестиция да стане най-накрая факт. Вярвам, че дейностите ще бъдат успешно приключени. Успех и на добър час!“, това каза в приветствието си областният управител Борислав Българинов. Той заяви още, че настоящият проект е добър пример как държавата следва да направи необходимите крачки да удовлетвори нормалните желание на живущите в регионите. Също така Българинов посочи, че след реализирането на всички дейности е необходимо да се даде подробен отчет пред гражданите за свършеното, защото през последните години не са малко случаите, в които обществото е ставало свидетел на порочни практики.

„Ще има огромна работа и в град Русе. Той ще бъде разкопан. Надявам се строителите да съгласуват работата си с комуналните и сметосъбиращите дружества, за да могат гражданите да преминат през това предизвикателство най-леко и безболезнено“, каза кметът Пенчо Милков.

По проекта се предвижда изграждане на канализационна мрежа в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, както и на няколко колектора в т.нар. „Нова махала“ на гр. Русе, а също така и подмяна на водопроводите в споменатите райони и в голяма част от центъра на Русе. Сменен ще бъде и централен водопровод от Мототехника до „Дружба“.  На този етап са изградени малко над 2.5 километра водопроводи, което се оказва приблизително 45% от водоснабдителната мрежа, предвидена за реконструиране. Изградени са и 66 сградни водопроводни отклонения, като идеята е е да се подменят около 1000 и отделно да се изградят 500 нови. Паралелно са изградени и около седем километра канализация и 165 канализационни отклонения. Реално дейностите по проекта започнаха преди няколко месеца.

Реализирането на проекта ще доведе до пълно покритие на града с канализационна мрежа, отвеждаща към пречиствателната станция, а също така и 100 % пречистване на всички отпадни води. Колкото до нивото на покритие с водоснабдителни услуги в цялата област е 100%. Обслужват се общо 87 населени места чрез 33 водоснабдителни системи. За целта се използват 220 броя водоземни съоръжения.

На днешното събитие присъстваха още кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник по устройство на територията Магдалина Илиева, управителят на „ВиК“ ООД – Русе Сава Савов, а също и представители на фирмите-изпълнители. В края на церемонията бе отслужен и водосвет.

Сподели: