Симфоничен концерт ще се състои тази вечер в зала "Филхармония"

Симфоничен концерт ще се състои тази вечер в зала „Филхармония“

Време за прочитане: 2 мин.

На 12 септември от 19 часа в зала Филхармония, дългогодишният приятел на Русенска филхармония Жан-Ив Годен ще дирижира интересна симфонична програма – произведения от Ференц Лист, Франц Шуберт, Едуард Лало, Антонин Дворжак, Йоханес Брамс. Концертмайстор е Смиляна Лозанова.

Жан Ив Годен е френски оркестров диригент, ръководител на хоровия регионален ансамбъл на Coréam (Poitou-Charentes) и диригент на „ Хоров ансамбъл 17“ (Ла Рошел).

Неповторимият творчески път на френския диригент Жан-Ив Годен започва с присъждането му на Първа награда за дирижиране през 1978в Екол Нормал дьо Мюзик в Париж, където той учи в класа на известния диригент, композитор и педагог Маестро Пиер Дерво.

През 1982 Жан-Ив Годен и Луиз Бискара създават „Регионален колектив за музикални дейности в Поату-Шарант“ (CoRéAM), чиято цел е да насърчи практиката на хоровото пеене чрез своите музикални работилници,отворени за всички желаещи. Това са Регионален хоров ансамбъл, Вокален Бахов ансамбъл, мъжки хорове и др., ръководени от професионалисти и доброволци. Историята на Сдружението е белязана от стотици концерти и десетки хиляди зрители, представяне на разнообразен репертоар от средновековна, ренесансова, класическа или съвременна музика в мащабни хорови и симфонични концерти.

През 1986 създава „Хоров ансамбъл 17“ (La Rochelle).

В периода 1991-1992 Жан-Ив Годен е диригент в Държавна опера-Измир (Турция).

Сред многобройните си гастроли и гостувания в цяла Европа през 1994 ентусиазираният и непрестанно търсещ музикант основава Международния фестивал“Les Coréades“ („Ле Кореад“), който развива и обогатява през целия си разнообразен и многостранен творчески живот до днес.

През 1993 започва дългогодишната творческа връзка на Жан-Ив Годен с българските музиканти. В тази година и през следващите две той е гост-диригент на Пловдивската филхармония. С този оркестър той изнася множество концерти в България и Франция. През 1996 за един творчески сезон Жан-Ив Годен е Главен диригент на Националната филхармония на Македония в Скопие. На следната година, през 1997, диригентът отново работи в България. За периода 1997-2004 той е Първи гост-диригент на Русенската филхармония.

През 2004 интересите на френския диригент към бароковата музика го довеждат до създаването на Великденския фестивал“Bach à Pâques“, на който се представя обширното кантатно-ораториално творчество на Йохан Себастиан Бах.

Творческият контакт на Жан-Ив Годен с русенските музиканти е жив и силен и до днес. Вече повече от две десетилетия той работи с Русенската филхармония. Русенският оркестър е ежегоден участник във фестивалната програма на вече отдавна утвърдения фестивал за хорова и симфонична музика „ Ле Кореад“ във Франция.

Освен филхармониите в Пловдив, Русе и Варна, Жан-Ив Годен е дирижирал Оркестъра на БНР, Инструменталния ансамбъл на Швейцарското радио в Лугано, Nouvel Orchestre Philharmonique на Радио-Франс, Париж, Оркестър NCOS – Лондон, Националните филхармонични оркестри на Измир и Истамбул, Симфоничният оркестър на Тбилиси, Грузия и много други.

С любов и с чувство на признателност, с почит и респект към дългогодишната му диригентска и организационна творческа дейност, французите го наричат „Човекът-оркестър“, „Емблематичният ръководител на фестивала „Ле Кореад“, „Човекът на страстта и щастието“.

„Имах шанса да превърна страстта си в моя работа. Винаги съм имал възможността в сърцето си да съчетая изискването за професионализъм с ентусиазма на любителя – в синергия на удоволствие и музикално обогатяване. Без да се ограничавам никога, във всяко едно естетическо търсене, съпровождам и композитори, и интерпретаторите на нашето време: творението, талантът, желанието за споделяне в професионалната и в любителската среда са живи и силни. Щастлив съм, че мога да виждам това всеки ден. „

Жан-Ив Годен

Сподели:

Още новини от деня