Симфоничният оркестър на БНР гостува утре на международния фестивал "Мартенски музикални дни"

Симфоничният оркестър на БНР гостува утре на международния фестивал „Мартенски музикални дни“

Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин гостува утре от 19 часа в Доходното здание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Солист ще бъде Виви Василева, перкусии. Те ще представят премиерата на Концерт за ударни Oraculum от О. Кружент и музика към балета Fancy free от Л. Бърнстейн.

Още от създаването си през 1948 година и до днес Симфоничният оркестър на БНР играе главна роля в музикалния  живот на София. Той е достоен член на семейството на европейските радиосимфоници.  Съставът поддържа един изключително широк репертоар. Той не само покрива целия периметър на класическата музика от барока до късния романтизъм,  с един ярък фокус върху знаковите творби на 20 век, но включва и световни премиери, написани специално за оркестъра. Разбира се, българската музика винаги е била важна част от изявите на СО на БНР. 

Съставът концертира в Южна Корея, Франция, Испания, Унгария, Холандия и Германия. Участвал е в културната програма на Световното първенство по футбол през 1998 и на Олимпиадата в Атина през 2004. С негов концерт се  открива фестивалът Европалия в Брюксел през 2007.  Солисти и гост-диригенти на Симфоничния оркестър на БНР са били безброй световноизвестни български и чуждестранни изпълнители.

Всеки музикален сезон на оркестъра с традиционните концерти в петък в зала „България“ е неизменна част от културния облик на столицата.

Записите са отличителната черта и същността на радиооркестъра – те се реализират в концертното „Първо студио“ на БНР, което е сред 10-те най-добри в Европа. Записват се и всички концерти от сезона на СО на БНР в зала „България“. Освен за фонда на Българското национално радио, СО на БНР записва за реномирани световни звукозаписни компании като PHONIC (Белгия), SOUND PRODUCTS (Холандия), HARMONIA MUNDI (Франция), BMG ARIOLA (Италия), PYRAMID RECORD (САЩ).

От създаването на радиооркестъра през 1948 година до наши дни на пулта пред оркестъра са заставали най-големите имена в българското диригентско изкуство, сред които Васил Стефанов (от 1948 до 1988), Александър Владигеров (от 1969 до 1991), Васил Казанджиев  (от 1979 до 1993), Милен Начев (от 1994 до 2003), Росен Миланов (от 2003 д0 2008), Емил Табаков (от 2008 до 2015), Росен Гергов (от 2016 до 2017)

От 2017 главен диригент на Радиооркестъра е Марк Кадин.

Сподели: