Системата, показваща наличните свободни легла за лечение на пациенти с Ковид-19 в Русенско, бе включена в сборник с добри практики на Института по публична администрация към Министерски съвет

Системата, показваща наличните свободни легла за лечение на пациенти с Ковид-19 в Русенско, бе включена в сборник с добри практики на Института по публична администрация към Министерски съвет. Сборникът съдържа 47 практики на министерства, агенции и други структури на местната и държавна власт от цялата страна в категориите управление на хората, технологични решения за открито управление и административно обслужване, както и социална отговорност. Технологичното нововъведение бе разработено съвместно от екип на Областна администрация – Русе и Владисав Симчев, който е собственик на фирма «Гейт.Бг» и дистрикт управител на Лайънс клубовете в България. Системата бе разработена през ноември 2020-а, когато бе и вторият пик на Ковид-вълната. Идеята за реализирането на тази практика бе дадена от тогавшния областен управител Галин Григоров и неговите заместници Свилен Иванов и Валентин Колев. Така русенска област се превърна в първата в страната, където заработи подобна система, спестяваща време на спешните медици за реакция. Системата продължава да е активна и към момента, но поради това, че вече пациенти с коронавирусна инфекция се лекуват само в инфекциозното отделение на Университетска болница «Канев» тя не се използва понасятоящем. Във всеки един момент обаче тя може да заработи отново. Електронната платформа отговаря на най-високите стандарти за информационна сигурност, като тя предоставя в реално време информация за свободните легла за пациенти с коронавирус, за да се избегне лутане между болничните заведения и чакане за прием. В периода, когато бе разработена системата, в русенската Спешна помощ постъпваха между 40 и 46 сигнала, свързани с коронавирус. Областният управител Анатоли Станев определи отличието като заслужено за усилията на работещите в администрацията и благодари за партньорството на Владислав Симчев.

Областната управа в Русе е единствената областна администрация в България, отличена в сферата на технологичните постижения. Други три областни администрации – Ловеч, Хасково и Габрово бяха отличени в сферата на социалната отговорност.

Сподели: