Сияна Мандаджиева е носител на специалната награда на Янка Такева от националния конкурс “Учител на годината” и почетна грамота “Неофит Рилски” на МОН

Сияна Мандаджиева е носител на специалната награда на Янка Такева от националния конкурс “Учител на годината” и почетна грамота “Неофит Рилски” на МОН

Старши учителят по философия в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ – Русе Сияна Мандаджиева е носител на специалната награда на Янка Такева от националния конкурс “Учител на годината” и почетна грамота “Неофит Рилски” на МОН.

Синдикатът на българските учителите връчи днес, 10 май, за двадесет и седма поредна година наградите от Националния конкурс “Учител на годината”.

В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р ик.н. Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование; хуманитарно образование; природо-математическо; изкуства и спорт; професионално образование, директори и помощник-директори; възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници; млади учители; учители наставници.

На тържествената церемония присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентите на КНСБ Даниела Алексиева и Любослав Костов, бившите министри на образованието и науката – Йорданка Фандъкова, проф. Сергей Игнатов, проф. Тодор Танев, Красимир Вълчев и проф. Сашо Пенов, служебният заместник-министър на образованието и науката д-р Емилия Лазарова, началникът на кабинета на служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков – Наталия Михалевска, представители на Министерството на образованието и науката, началници на Регионални управления на образованието, преподаватели, учени и социални партньори.

“Днес българското учителство и всички ние, тук в залата, сме изключително горди, и чест е за нас, че президентът Румен Радев е с нас”, каза в словото си на церемонията Янка Такева. Тя отбеляза, че за първи път на конкурса “Учител на годината” присъства президентът на България.

Целта на СБУ е в продължение на 27 години да показва на българското общество какви учители има България, както и какви ученици, и млади хора имаме, каза председателят на СБУ. И добави, че българските учители пазят нашата култура, традиции и родовата, социална и историческа памет. В основата на всичко това е българският учител, а “след това идват нашите професори, научни работници, Българската академия на науките, изследователите, защото ние сме тези, които създаваме бъдещето на България”, заяви Такева.  Тя подчерта, че децата трябва да бъдат възпитани да обичат родината си, да знаят как да бъдат успешни в съвременния динамичен свят. Предизвикателството на нашето време е ученици и родители да повярват на учителя в ситуация, в която знанието е отворено във всяка секунда от всички информационни инструменти. Изкуственият интелект няма да замени учителя, категорична бе тя и изтъкна, че българският учител е изключително иновативен и креативен, а изкуственият интелект подпомага учебно-възпитателната работа в училище.

Сподели: