голямо враново пресконференция русе

След АЧС Голямо Враново Инвест АД възстановява поетапно производството + ВИДЕО

На нарочна пресконференция днес стана ясно, че Голямо Враново Инвест АД възстановява поетапно производството и започва да се отърсва от тоталната щета на Африканската чума по свинете.

Пред медиите говориха изпълнителният директор на предприятието г-н Вихрен Димитров и главния ветеринарен лекар на комплекса д-р Миленка Димитрова.

„Голямо Враново Инвест беше първият свинекомплекс, създаден преди 45 години, който възропта срещу директивите на ЕС. В предприятието са доказани само две положителни проби на наличието на африканска чума по свинете /АЧС/, а останалите близо 700 проби са били отрицателни, отбеляза като начало г-н Димитров. Мениджърският екип иска подкрепа от местните власти, от тези в София и Брюксел, да не се унищожават здравите животни, но, за съжаление, това не се е случило. Затова близо 30 хиляди здрави животни се е наложило да бъдат ликвидирани.

Днес, благодарение на добрата комуникация на екипа с Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, в свинекомплекса е възстановена работата на две от дейностите: кланицата и месопреработката. Така, Голямо Враново Инвест АД е отново в играта.“

За съжаление една част от работниците се е наложило да отидат на трудовата борса„, оповести г-н Димитров.

Четири от фирмените магазини в град Русе и един в София вече работят. Месото, което се предлага в тях е българско от свинекомплекса в Юделник, а в перспектива, се предвижда покупка и от свинекомплекса в град Исперих. Предлаганите продукти и заготовки ще бъдат от изцяло българска суровина, уточни изпълнителния директор. Запазената марка „Голямо Враново“ продължава да се предлага на пазара. С продукцията се зареждат и клиенти, пазаруващи на едро.

До 14 юли 2019 година, момента, в който се прекратяване дейността, 80% от приходите са били от свинепроизводство. Днес възстановяването върви трудно. То се прави заради запазването на работните места и съответно на работните заплати на работниците.

В свинекомплекса Голямо Враново са идвали три мисии на ЕС. Последната от тях окуражава мениджърския екип, като признава, че директивите на ЕС за свиневъдството са приети още 2002 година. Според тях, тези въпроси, свързани със свиневъдството, се налага да бъдат преразгледани отново в ЕС, защото в България и другите източно европейски страни, със засегнати свинекомплекси,  положението е много различно от това в Западна Европа. Основният смисъл е в това, заради 1-2 положителни проби от АЧС, да не се унищожават животните в целия комплекс от 300 декара.

В свинекомплекс Голямо Враново тече втората дезинфекция. Предвижда се да се поканят специалисти от Испания, чиято компетенция по отношение на АЧС да се използва, особено при заселването наново. Кризата с АЧС може да се използва успешно, като се пренастрои по нов начин животновъдството у нас и Източна Европа.

Нещо много важно е близко разположените географски  свинекомплекси, като този в Голямо Враново и Бръшлян, трябва да работят ръка за ръка, защото мерките които се вземат от разпространението на болестите за единия трябва да са адекватни с тези в другия.

Д-р Димитрова се включи в разговора, като каза че по методиката, по която са им предложили да изплатят обезщетението, то възлиза на 7,5 млн. лева.

Днес мениджърите на Голямо Враново търсят прасета, за да заселят комплекса. Това, в този момент, се оказва трудно. Търсенето на прасета за Китай, Русия и други държави е много голямо.

В момента се предлагат прасета от Чехия, кръстоска която за производителите е неприемлива.

През цялото съществуване на комплекса екипът от мениджъри се стреми да произвежда прасета с вкусно месо, посочи д-р Димитрова.

Свинекомплекс Голямо Враново е работил на триседмичен цикъл. На всеки 21 дни се прасят по 300 майки. Тази цикличност давала надежда на директора да не се пренесе вируса на АЧС върху всички прасета. Този технологичен вариант се оказва удачен и д-р Димитрова ще настоява той да бъде възстановен при новото заселване.

За първоначалното заселване са необходими 300 свине – майки. След това на всеки 21 дена още по 300 и така докато групите достигнат 7 на брой. Количеството от 2100 майки не може да бъде доставено от никоя от запитаните компании.

Иначе на пазара през годините Голямо Враново Инвест поддържа едни и същи цени на продуктите си. Днес обаче, при закупуването на живи животни, това е невъзможно да се случи, уточниха от компанията.

Възстановяването на производството в целия комплекс може да стане до 3 години. Твърде дълъг период за всеки производител.

Обезщетението, което би обезвъзмездило загубите от АЧС  според мениджърите трябва да е равно на 1,5 години приходите преди кризата или 15-16 млн. лева.

Загубите от АЧС за обикновения потребител също ще са осезаеми. При закупуването на животни, цената на живо тегло непрекъснато расте, поясниха от комплекса.

Вижте повече във видеото по-долу:

Сподели:

Още новини от деня