Демонстрации по стругарство и дърворезба пред ПГДВА - Русе

След завършилия прием при завършен седми клас на първо класиране в Русенска област ще бъдат закрити само 5 паралелки

След завършилия прием на заявления и извършено класиране на кандидати, които са завършили седми клас в Русенска област, 5 паралелки ще бъдат закрити. Те са в ПГДВА „Й. Вондрак“ (реставрация на мебели и дограма, тапицерство и декораторство), в ПГО „Недка Иван Лазарова“ (бутикови облекла), в ПГПТ „Атанас Ц. Буров“ (газова техника), в Бяла (софтуерни и хардуерни науки) и във Ветово (икономическо информационно осигуряване). Ако бе запазена практиката от други изминали години с много повече одобрени предложения от учебните заведения, то щяха да бъдат закрити 17 паралелки. Това щеше да доведе до значителни трудности за подалите документи и класирани ученици в тях.

Данните на Регионалното управление на образованието – Русе показват, че е засилен интересът към паралелките с интензивно изучаване на чужди езици – английски, немски и испански. Най-много кандидати има в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, МГ „Баба Тонка“ и АГ „Гео Милев”, ПГИУ „Елиас Канети“ и ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“.

Завършилите 7-и клас, които имат възможност да кандидатстват са 1729, като 91 от тях са от други области. Те би трябвало да формират общо 61 паралелки. 157 деца не са подали заявление за кандидатстване и участие в класиране, въпреки, че са положили успешно матури в региона.

На първо класиране 101 деца не са записани и ще чакат второ класиране, което ще бъде обявено днес.

Сподели:

Още новини от деня