почистване

След новогодишните празници всяка домакиня се сблъсква с най-неприятното – почистване на дома

Време за прочитане: 2 мин.

За съжаление, този момент, рано или късно идва. Време е да се въоръжите с почистващи препарати и да започнете. Как да направите това възможно най-ефективно, с по-малко усилия – ние ще ви разкажем в тази статия.

Премахнете всички боклуци

Първото нещо, което трябва да направите, е да съберете всички боклуци, които все още не сте имали време да изнесете. Започнете с големи предмети като хартия за опаковане на подаръци, счупени съдове или кутии за подаръци. След като всички боклуци са опаковани в торби, огледайте стаята, седнете и си починете няколко минути. Веднага след като сте сигурни, че сте събрали всичко, изнесете торбите от дома си. Винаги ползвайте особено здрави торби, за да не се разкъсат по пътя към контейнера.

Почистването на дома следва да почне отгоре

Тайната на всяко добро почистване на дома е да го правите отгоре надолу. Започнете с натрупания прах по високите части на мебелите и полилея, а след това преминете към огледалата, рафтовете и по-късно слезте на пода. Първо се отървете от праха, след това използвайте парцал, за да преминете по повърхности, където може да са останали мазни или неприятни петна.

Премахнете петната от мебелите, килимите, подовата настилка и тапицериите

Често след хранене може да има петна и по тапицерията на мебелите, пода и килимите.  Трябва да премахнете такива петна с почистващ препарат, който е специален за мебели, текстил или дървени повърхности. Така например, петната от червено вино или сок с ярък цвят могат лесно да се ликвидират, като се разтворят няколко капки амоняк в студена вода. С този разтвор се третира  петното, докато изчезне напълно. Може да се ползва и прах за пране, последван от разтвор на оцет.

Отделете специално внимание на почистването на пода в дома

И така стигнахме до пода. Най-неприятното е почистването на ронещите се иглички от  елхата или бора, ако са естествени. Не можете да ги премахнете с прахосмукачката, така че трябва да се въоръжите с метла и лопатка. След това е време да се почисти пода с прахосмукачка.

Време е да внесете ред в гардеробите и шкафовете, да сложите всичко на мястото му.

Не забравяйте за пердетата и замърсените покривки – те спешно могат да се занесат до пералнята. Време е да се огледате и да установите, че всичко е в правилен ред и свети от чистота. Но човек обаче не трябва да се отпуска, остава още един важен елемент.

Почистване на банята в жилището

Тази част от апартамента трябва да е последна. Сменете хавлиите и полирайте мивката, тоалетната, ваната или душа. За тези цели е най-добре да се използват специални антибактериални средства. Когато сте готови, може са си отдъхнете спокойно. Нека новата година започне с хармония, чистота и свежест в дома на всеки.

Сподели:

Още новини от деня