След пет дни се очакват нови противоепидемични мерки в Северен Централен регион заради висока заетост на болничните легла за интензивно лечение

След пет дни се очакват нови противоепидемични мерки в Северен Централен регион заради висока заетост на болничните легла за интензивно лечение

След пет дни се очакват нови противоепидемични мерки в Северен Централен регион заради висока заетост на болничните легла за интензивно лечение. Това показва карта на страната, публикувана на интернет страницата на Министерски съвет. Интензивните легла в този регион са заети на 72.5 процента, като според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 регионът сега е в червена зона и попада в етап 3, указан в Плана.

При етап 4 Планът предвижда преустановяване на присъственото обучение в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа, като присъствен учебен процес може да се осъществява само за ученици от първи до четвърти клас след тестване, или да бъде преустановен за период не повече от една седмица. Целодневна организация на учебния ден може да се осъществява само за ученици от първи до четвърти клас без смесване на ученици от различни паралелки или да бъде преустановен за период не повече от една седмица, е посочено още в Плана. При анализ на определени критерии – процент на отсъствие на ученици поради заболяване; процент на отсъствие на персонал; седмична заболяемост при децата, както и при възрастни на 30-40 г., но ако в областта има достатъчно на брой свободни болнични легла за специализирано лечение на децата от определена община, в която заболяемостта е 2 пъти по-ниска от средната за областта, то за училищата от тази община ще се прилагат по-леки мерки след съгласуване с Министерство на здравеопазването.

Етап 4 от Плана предвижда функциониране само на търговски обекти за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, доставчици на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори.

Въвеждането на мерки спрямо училища, обекти и дейности със значение за общественото здраве ще се въвеждат на общинско/областно или на национално ниво, в зависимост от степента на разпространение на COVID-19 и равномерността на неговия териториален обхват, е посочено още в Плана.

/Източник – БТА/

Сподели: