комисия завет

След по – малко от месец земеделските стопани в България ще имат 426 млн. лева помощи заради войната в Украйна

Непрекъснато повишаващите се разходи за производство и евтиният внос от Република Северна Македония и Турция са основното предизвикателство пред овощарите в страната. Това обяви председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев по време на провелото се по-рано днес заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в гр. Завет. То бе водено от областния управител на Русе Анатоли Станев, който заяви, че служебното правителство прави всичко възможно за справяне с кризата, породена от повишените разходи в почти всяка сфера от ежедневието ни. По думите на Колев най-големите разходи на фермерите отиват за горива, торове и препарати за растителна защита. Скокът в цените се оказва, че е между 30 и 400%. Като пример може да се посочи, че ако доскоро азотните торове са били в размер на 400 лв., то сега тяхната цена е над 1600 лв. „Държавните помощи са единственото нещо, което може да ни спаси“, категоричен бе председателят на Съюза на Дунавските овощари. В рамките на по-малко от месец се очаква изплащане на предвидените средства по схемата за помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. Общият размер на очакваната сума на безвъзмездните плащания е 426 мл. лв. Над половината от финансовия ресурс ще отиде за подкрепа на занимаващи се с отглеждането на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове, салати и марули, бамя, тиквички и тютюн, а останалите 204 милиона лева са предвидени да бъдат разходени в сектора  с фокус върху едрите и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства. Според Станев това ще нормализира поне временно пазарите и частично ще компенсира увеличението на себестойността на продукцията.

Същевременно предстои пускането и на още две мерки в помощ на занимаващите се в сферата на земеделието. Предвижда се те да стартират през следващите месеци, като едната ще осигури стартовата помощ за млади стопани, а другата е насочена към подпомагане на инвестициите в неземеделски дейности. Първата програма ще осигури изцяло безвъзмездно финансиране в рамките на 25 000 евро, които ще бъдат изплатени на два равни транша. Има няколко условия за кандидатстване и те са свързани с това, съответният стопанин да не е на възраст над 40 години, както и стопанството му да не е на повече от 24 месеца. Важно е да бъде подготвен бизнес план за следващите пет години, като стандартният производствен обем на стопанството трябва да е между 8000 и 16 000 евро. Отделно от предоставените средства от държавата минимум 4000 евро задължително трябва да се използват за увеличаване на стандартния производствен обем.  От Националната служба за съвети в земеделието на територията на област Русе продължават да консултират и предоставят максимално адекватна информация на земеделските стопани за изготвянето на проектите и електронното им кандидатстване в ИСУН. По втората мярка ще се финансира развитие на бизнес в селски райони, но не свързан пряко със земеделието. Очакваната финансова подкрепа е поне 50%.

Заседанието завърши с посещение на една от водещите фирми в машиностроителния сектор за производство на машини за обработка на почвата – плугове, култиватори, дискови брани, тракторни валяци, пръскачки, както и всякакви други специализирани почвообработващи машини – „Ролмекс“ АД. Компанията оперира и на международния пазар.

На заседанието присъстваха още областните управители на Разград Драгомир Златев, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Борислава Братоева, началникът на отдел „Растителна защита” в Областната дирекция по безопасност на храните д-р Галина Георгиева, Деница Гаджева от офиса в Русе на Националната служба за съвети в земеделието, както и инж. Красимир Георгиев, който е временно изпълняващ длъжността директор на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“. Присъства и кметът на Завет Ахтер Велиев.

Инициативата се осъществи със съдействието на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

Сподели: