След 10-годишно чакане спортистите от клуб по скокове на батут “Имидж” – Русе съвсем скоро ще се подготвят в напълно ремонтирана зала

След 10-годишно чакане спортистите от клуб по скокове на батут “Имидж” – Русе съвсем скоро ще се подготвят в напълно ремонтирана зала. В клуба тренират близо 60 деца, от които четири са в състава на националния отбор на България.

Проектът върви. Преди 25 дни сключихме договор с Министерството на младежта и спорта. В момента се изготвя обществената поръчка. Въпрос на 5 – 6 дни е тя да бъде обявена. Ще бъде спазен нужният срок. Ще се избере подходяща фирма за изпълнение на проекта. Ако не възникнат проблеми и усложнения се надяваме в началото на октомври да започне цялостното обновяване на залата, сподели за RuseInfo Станислав Стоянов – създател на клуба и помощник – треньор на националния отбор на Република България.

Обновяването ще е пълно. Започва се от покрива с площ около 1 000 м2, като ще се подмени изолацията. Обшивните ламарини на водосточните тръби ще се подменят. Ще се сменят водостоците. Пукнатините в покрива ще се запълнят. При огледа е установено, че много нескопосано е правен ремонт преди това. Много части липсват. Фугите при изолациите между панелите липсват. Отдушниците, които трябва да обират парите, липсват. Така се получава конденз. По протежение на страничните бордове панелът е отворен и влагата слиза надолу. След завършване на покрива водостоците ще се подменят и те ще влязат под земята. Там обаче цялата система е изгнила и досега водата е влизала в основите на залата. Това предизвиква редица проблеми като улягане и пр. Отделно от това при улягане съществуващите прозорци се деформират или направо се пръскат от натиска.

След това ще се пристъпи към фасадните дограми, които ще се подменят изцяло с такива то най – висок клас.

Вътрешната изолация ще е с минерална вата. С полагане на гипсокартона и шпакловката ще се изправят и стените. Ще бъде подменена абонатната станция. Там ще се направят промени, защото по проект е заложено питите на двете отоплителни тела тип „Ховал“ да работят с ТЕЦ. Те са пресметнати и ще бъдат монтирани на разстояние от 1.50 до 1.75 метра така, че с тяхна помощ ще се поддържа температура от 22 – 33 градуса. Оттам ще трябва директно да се прекарат тръби, за да няма загуби.

Предвидена е и нова аспирация, която ще изсмуква въздуха и съответно ще нагнетява свеж такъв. За един спортист това е много важно, тъй както при скоковете на височина от 8 – 9 метра през лятото за спортистите става тежко, изморяват се бързо и не могат да дишат.

Проблем ще възникне с консумацията на топла вода и ел. енергия след осъществяването на проекта, тъй като сметките ще нарастнат значително, отбеляза още Станислав Стоянов. Затова ще се потърси решение за компенсация и промяна в договора за наем с Община Русе. В тази връзка ще се проведат разговори с кмета на Общината. Възможно е да бъде увеличен размерът и на таксите.

Понастоящем проектът е излязъл от рамките на това, което трябваше да бъде. Преди 2 години той бе изготвен при едни цени, а понастоящем те са съвсем други. При изготвянето на проекта е бил заложен аванс от около 40 %, но понастоящем той дори е надвишен.

Аз съм обещал пред себе си и останалите, че този ремонт ще го направя все едно го правя вкъщи, тоест ще слагаме най – доброто и няма да пестим пари. Ако не стигнат, ще потърся допълнителна помощ, заяви г-н Стоянов. Има уверение от Българска федерация по скокове на батут, че и те ще помогнат, ако не достигнат средства. Аз съм относително спокоен. Тези деца и младежи трябва да тренират в една съвременна и модерна зала. През зимата тя ще е топла, а през лятото – хладна, а не както е в момента. Тук имаме оборудване за над 300 хил. евро и трябва да го запазим, коментира г-н Стоянов.

Ставаме все повече популярни. Идват повече деца, като интересът към спорта видимо нараства предвид и постигнатите спортни успехи на световно ниво, подчерта той.

Сподели: