ръководство русенска опера пресконферензия луд гидия

След 28 години българската опера „Луд Гидия“ отново на сцената на Русенска опера

След 28 години премиерата на операта „Луд Гидия“ от композитора Парашкев Хаджиев ще бъде представена пред русенската публика на 9 февруари 2018 година. Постановъчният екип на това толкова българско произведение работи под режисурата на проф. Павел Герджиков. Хореограф на солисти и хор е Ани Пампулова. Художник на костюмите е Цветана Стойнова, а художник на декорите е русенеца – художник Иван Токаджиев. Диригент на хора е Пламен  Георгиев. В спектакъла участват танцьори от ФТТ „Найден Киров“ Русе с хореограф Богдан Донев. Ролята на Лудия Гидия ще изпълнява младият тенор, русенеца Николай Моцов. Диригент – постановчик е Димитър Косев

Директорът на Държавна опера град Русе г-н Иван Кюркчиев поясни, че се е оказало едно добро решение вместо балет в постановката да участват танцьорите от ФТТ „Найден Киров“. Този спектакъл ще бъде представен в още няколко български оперни театъра: Софийска опера, на хълма Царевец във В. Търново и в театър „Арена“ Пловдив.

Режисьорът на постановката подчерта, че е търсил от сцената на операта „Луд Гидия“ да струи много светлина и усмивка. Това е следствие  от сюжета на действието, който носи ведрост, настроение и българско самочувствие. Музикалността на това произведение и всичко случващо се в сюжетната линия ще допринесат дори и най-скептичната част от публиката  да си тръгне от залата с настроение.

Танцьорите от ФТТ „Найден Киров“ и техния хореограф Богдан Донев за втори път участват в сценично произведение. Първият път бе в театъра „Шибил“, а сега и в оперения спектакъл „Луд Гидия“. Самият Донев казва, че участието в тази постановка е една малка част от целия пъзел на произведението. Участието в двата спектакъла е по различен начин, защото те се различават съществено.  Очаква с нетърпение реакцията на публиката, защото тя е най-добрия барометър за сполучливо представяне. В интерес на истината, представянето на ФТТ “Найден Киров“ бе оценено подобаващо от сценичния екип.

Сподели:

Още новини от деня