Случайност е в основата на премиерата на "Принцесата и свинарят" в Русе

Случайност е в основата на премиерата на „Принцесата и свинарят“ в Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

Всичко стана съвсем случайно, сподели директорът на Държавна опера – Русе Иван Кюркчиев днес по повод премиерата на мюзикъла „Принцесата и свинарят“, която ще се състои на 29 октомври в зала „Филхармония“.

„Вече бях две години директор, когато от съда дойде едно писмо, че сме съдени от композитор. Викам Албена – шефа ан администрацията и питам: „Какво става? Какви са тези неща?! И разбираме, че това е подписано в мандата на маестро Найден Тодоров. Аз се замислих. Всичко може да бъде, но Найден Тодоров е диригент и той разбира от музика“, каза още г-н Кюркчиев. Поискал е веднага да види музиката и е останал изключително впечатлен. Той я е чул и веднага е поискал да се свърже с композитора – Юлиян Слабаков. При срещата с него в София се е оказало, че са съученици. Той е година по – голям от него и е завършил НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе. Дори е бил учител тук известно време. На генералната репетиция след дни ще бъде в Русе, за да види спектакъла.

Желанието им е било да го направят още през 2020 година, но коронавирусът и пандемията са отложили плановете за тази. Този път обаче няма да се чака 2023 година. Следващата премиера за Големанов през ноември също няма да бъде отложена. „Ще се борим нашите спектакли да станат!“, категоричен бе Кюркчиев.

Директорът припомни, че като млад артист в Държавна опера – Русе заедно със Стоян Стоянджов, Аделаида Якимова – Фурнаджиева и други са поставяли още тогава детски спектакли. Той е възвърнал традицията.

Наистина този спектакъл дълги години е игран в Музикалния театър. Това е премиера с голям оркестър, както след това ще има възможност след това да се направи и с по – малък с оглед на мобилността и показването му и в други градове.

Сподели:

Още новини от деня