Родителско кафе

Снегът не попречи на „Родителското кафе“ за балансирано хранене на децата в Русе

Лошите метеорологични условия не спряха любознателните родители да посетят четвъртата сбирка от поредицата „Родителско кафе“ на Лечебни заведения „Медика“ в Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе. Темата този месец бе посветена на един от най-важните моменти в отглеждането и възпитанието, а именно „Балансираното хранене при децата“.

Храненето рефлектира върху всички аспекти на живота ни – от здравето до самочувствието и то не само при малките. „Всеки, който се грижи за деца играе важна роля за създаване на здравословен модел на хранене в зряла възраст.“ заяви лекторът – д-р Красимир Гайтанджиев – специалист по гастроентерология и диететика в ДКЦ-2. Опитният специалист представи спецификата на биохимично съзряване на различните системи в организма и нуждите от определени хранителни вещества в ранна възраст. Обясни и същността на балансираното хранене, която се крие в приемането на всички необходими вещества и енергия (около 1600cal дневно), разделени на следните пропорции: закуска – 25%, обяд – 35%, вечеря – 20%, междинни хранения (два пъти) – 2 х 10% и течности – 800-1000 ml.

По време на лекцията д-р Гайтанджиев сподели: „Включвайте децата в приготвянето на храната! Не може да очакваме, че ще ги приучим да се хранят здравословно, когато не готвим в домашни условия, а поръчваме „по-лесните“ китайски храни и пица. Осигурете на децата пълноценна и разнообразна храна.“

Ето и част от препоръките на специалиста:
1. Включвайте зърнени храни и/или картофи в храненето на децата няколко пъти дневно.
2. Ежедневно консумирайте разнообразни зеленчуци и плодове, мляко и млечни продукти.
3. Избирайте меса с намалено съдържание на мазнини, замествайте често месото и месните продукти с риба или бобови храни.
4. Ограничете общо приема на сол, захар, захарни и сладкарски продукти, също така безалкохолни напитки, съдържащи захар.
5. Подсигурете достатъчен прием на вода и течности.
6. Осигурявайте физическа активност на децата всеки ден.
Освен с кафе и чай, този път гостите бяха почерпени и с вкусни плодове и зеленчуци. На края на лекцията всички получиха и хранителни пирамиди, които да им напомнят за принципите на балансираното и здравословно хранене.

Следващото Родителско кафе ще се проведе отново в уюта на Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе на 21-ви март, а темата, водена от кинезитерапевта Александър Андреев ще бъде „Правилната стойка при децата“.

Сподели:

Още новини от деня