Соларна централа помага на "Експрес Сервиз"

Соларна централа помага на „Експрес Сервиз“

В последните слънчеви дни на годината, русенското „Експрес Сервиз“ се похвали с новата инвестиция – соларна централа на покрива на завода в Русе.

„Идеята да произвеждаме електричество от Слънцето е тясно свързана с цялостната ни концепция за зелени и чисти ж. п. маневри, за по-чист и екологичен транспорт. Като водещ европейски локомотивен завод, осъзнаваме отговорността си към една по-добра, устойчива и зелена индустрия, с по-добър микроклимат за хората.

Производството на ток от възобновяеми източници е допълнение към концепцията ни за използване на акумулаторни локомотиви в ж. п. маневрите. Нашите локомотиви навлизат все по-масово в индустрията, а ние допринасяме тяхното „гориво“ да бъде възобновяемо, щадящо планетата и всички хора.

Нашата малка соларна централа (засега) е с производителност от едва 30кВ, но това е достатъчно за напълно зеленото зареждане на 2 локомотива ES1000. Към момента, можем да твърдим, че ж. п. маневрите в завода ни се извършват напълно екологично, без каквито и да е емисии и с електричество от Слънцето.

Планираме, през 2020, да започнем издаването на наши собствени зелени сертификати на индустриалните клиенти, използващи акумулаторните ни локомотиви. Системата ще работи по следния начин – за всеки локомотив, закупен със зелен сертификат от завода ни (опция към локомотива), ние ще инсталираме определена мощност соларна централа. Инсталираната мощност ще бъде достатъчна, за да гарантира, че даден локомотив ще потребява електроенергия, чието еквивалентно количество е проивеждано в завода ни в Русе.

Тази система от зелени сертификати е световна новост в ЖП транспорта. Концепцията ще позволи на индустриалните ни клиенти да са уверени и горди, че ЖП маневрите им се извършват запълно екологично, без какъвто и да е отпечатък върху планетата. Това е правилният път пред всяка отговорна и устойчива индустрия!

Благодарим за осъществяването на инвестицията на професионалистите от Соларити БГ (https://www.facebook.com/SolarityBg/), както и на ПроКредит Банк за това, че финансират изгодно зелени проекти“, споделят от дружествот.

Сподели:

Още новини от деня