Солунски държавен симфоничен оркестър в Русе (България) и Букурещ (Румъния)

Солунският държавен симфоничен оркестър в Русе (България) и Букурещ (Румъния)

Солунският държавен симфоничен оркестър ще изнесе концерт в Русе (България) и на летния фестивал Atheneum в Букурещ (Румъния) с произведения на Чайковски и Перпесас, като част от дейностите по проект „Екстровертност и интернационализация на Солунския държавен симфоничен оркестър“, финансиран от Европейския съюз, чрез програмата „Гърция 2.0 – Национален план за възстановяване и устойчивост“.

Солистката на цигулка е известната българска виртуозка Лия Петрова (на снимката), носителка на първа награда от Международния конкурс за цигулари „Карл Нилсен“ през 2016 г., която впечатлява със своята „естествена  виртуозност“ (The Strad), „Изключителното тонално разнообразие“ (Gramophone) и своя „прекрасен звук – зрял и сребрист, разгърнат с величествена широта  (The Times).

Солунският държавен симфоничен оркестър се дирижира от родения в Марсилия гръцко-аржентински изявен диригент Янис Пуспурикас (на снимката).

Програмата започва с популярния „Концерт за цигулка“ на Чайковски – завладяващо произведение с мелодична красота, хармонична изобретателност и богатството на симфонично разгърнатия оркестър, свързващо Изтока и Запада, националното и космополитизма, традицията и модернизма, нежността и помпозността, мъжествеността и женствеността, и завършва с диаманта на гръцката музика – „Симфонията на Христос“ от Перпесас, чиято премиера е през 1950 г. в Карнеги Хол в Ню Йорк с Нюйоркския филхармоничен оркестър под музикалното ръководство на Димитрис Митропулос. Програмните асоциации на произведението са разширени във всяка част със заглавия или обширни пасажи от Апокалипсиса на Йоан: „Христос“ от общото заглавие е Исус от Второто пришествие.

Четвъртък, 27 юни от 19:00 ч.

Зала Филхармония (Зала Култура) Русе, България

Солунският държавен симфоничен оркестър в Букурещ

Събота, 29 юни от 19:00 ч.

The Romanian Athenaeum Букурещ ( Румъния)

Цигулка: Лия Петрова

Диригент на оркестъра: Янис Пуспурикас

Програма:

Пьотр Илич Чайковски (1840-1893): Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, оп. 35

Харилаос Перпесас (1907-1995): Симфония на Христос

Продукция:

Солунски държавен симфоничен оркестър

Проектът / дейността на Солунския държавен симфоничен оркестър се изпълнява в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост „Гърция 2.0″ и се финансира от Европейския съюз

Солунски държавен симфоничен оркестър www.tsso.gr

The concert is within the framework of the actions of the project „Outgoing and internationalization actions of the State Orchestra of Thessaloniki“, funded by the European Union, through the program „Greece 2.0 – National Recovery and Resilience Plan“.

Сподели: