София филм фест гостува в Русе от 8 до 10 ноември

Време за прочитане: 4 мин.

За осма поредна година София филм фест представя филми в Доходното здание от осми до десети ноември. Входът е свободен.

Sofia International Film Festival / Международен София Филм Фест * Sofia Film Fest on the ROAD продължава да пътува в различни градове из цяла България с мисия да среща публиката с най-доброто кино от изминалата година.

Публиката в Русе ще има възможност да се срещне със специален гост от екипа на един от най-награждаваните български филми в последната година – „ИРИНА / IRINA“, дебютна творба на режисьорката Nadejda Koseva, с който ще стартираме програмата в петъчната вечер в ГОЛЯМАТА ЗАЛА на ДОХОДНО ЗДАНИЕ – Русе!

„София Филм Фест в Русе“ се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община Русе * Ruse Municipality, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

*
Програмата стартира на 8 ноември (петък) в 18,00 часа с филма, „ИРИНА / IRINA“ на Надежда Косева – неин пълнометражен дебют, който получи номинация от Европейската Филмова Академия * European Film Awards в категорията Европейско откритие (European Discovery – Prix FIPRESCI). Очаквайте специален гост – Nadejda Koseva ЛИЧНО ще представи филма си пред публиката в Русе.

Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝ е осакатен в злополука, а тя – уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш…

*
Втората филмова среща в първия фестивален ден е интересно предизвикателство – в 20,00 часа започва прожекцията на творбата на Аличе Рорвахер „ЩАСТЛИВИЯ ЛАЗАРО“, удостоена с награда за най-добър сценарий от Кан ’18 и още десетки отличия в цял свят. „Щастливия Лазаро“ е разказ за срещата между един млад селянин с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят…

*
Първата прожекция в съботния фестивален ден – 9 ноември – с начален час 16,00 е предвидена за среща с историята на режисьора Станислав Тодоров-Роги, по сценарий на Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов, българския филм „Дъвка за балончета“ с участието на Теодора Духовникова и Иван Юруков.

Калин е талантлив рекламист, отегчен от живота. Биляна е авантюристка, която не знае какво иска. Като деца двамата са част от щура банда, която всеки ден попада в различно приключение. Съвсем по детски те си обещават да се оженят, но обстоятелствата ги разделят. Двамата се срещат случайно 25 години по-късно. През петте дни, които имат заедно, те си спомнят детството, мечтите и забравеното обещание…

*
Не бихме пропуснали да представим в РУСЕ носителя на „Златна Палма“ от КАН’18 – „ДЖЕБЧИИ“, режисиран от виртуозния майсторът Хирокадзу Корееда. След една от специалните си акции из магазините, Осаму и неговият син откриват малко момиченце, зъзнещо в студа. Първоначално жената на Осаму отказва да приюти момиченцето, но се съгласява да се грижи за малката, след като разбира с какви трудности се сблъсква ежедневно. Въпреки че семейството е бедно и едва изкарва пари за прехраната си чрез дребни кражби, то е щастливо заедно, докато един неочакван инцидент не разкрива тайни, които ще подложат на изпитание семейните връзки… Прожекцията е предвидена за 9 ноември (събота) – начален час 18,00.

*
Съботната киновечер ще приключи с един от разтърсващите филми на Фатих Акин – „БЕЗ МИЛОСТ“, получил признанието на международната преса в Холивуд с наградата „Златен Глобус“ ’18 за чуждоезичен филм, а изпълнителката на главната роля Даян Крюгер беше удостоена с престижната награда за най-добра женска роля на фестивала в Кан ’18.

Татуираната Катя, съпругът ѝ Нури, който е от кюрдско-германски произход и е бивш затворник, и синът им Роко, който свири на цигулка, са прекрасно семейство. Затова когато се сблъскват с трагедия, вследствие на неонацистка атака, шокът е още по-силен. Катя остава сама в своята тъга, постоянно разпитвана от властите и близките си. Лутайки се между мъчителните моменти на самоунищожение и постоянното желание да отмъсти за смъртта на семейството си, любовта на Катя към Нури и Роко никога не избледнява, както и болката ѝ… Прожекцията на филма в Русе е на 9 ноември (събота), с начален час 20,00 часа.

*
В неделя, 10 ноември, филмовата програма стартира в 16,00 часа с българския филм, който стана Големият победител на 19-ия СФФ – „Урок“, дебютната творба на един изключително талантлив режисьорски дует Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Филмът беше отличен с Голямата награда „София – град на киното” на Столична община за най-добър филм, наградата на публиката, наградата за най-добър български игрален филм и още десетки авторитетни международни отличия от цял свят.

Надежда е гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния й живот. Тя е уведомена, че банката ще й отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно…

*
На 10 ноември (неделя) в 18,00 часа започва прожекцията на българския филм „СНИМКА с ЮКИ“ на режисьора Лъчезар Аврамов. В творбата участват Руши Видинлиев, японската актриса Кики Сугино, българинът, „завладял“ Холивуд – Димитър Маринов, както и легендарния наш боксьор Серафим Тодоров. Българин и японка се срещат в Канада, където и двамата водят имигрантски живот, и се женят. Те искат да имат дете и пристигат в България, за да започнат инвитро процедури, но един трагичен инцидент променя плановете им и вече нищо не може да бъде същото.

*
Прожекцията на третия филм в последната фестивална вечер – 10 ноември (неделя) – стартира в 20,00 часа, като пред публиката в Русе представим една от най-коментираните и награждавани творби на отминалата година – „СТУДЕНА ВОЙНА“ на полския режисьор Павел Павликовски. С награда за режисура от Кан ’18, с три номинации за „Оскар“ – за чуждоезичен филм, за режисура и за операторско майсторство, с три номинации за наградите БАФТА – за чуждоезичен филм, за сценарий и за операторско майсторство, творбата на Павликовски има в актива си общо 35 отличия и над 100 номинации от различни филмови форуми и бе представена лично от своя автор в програмата на 23-тия София Филм Фест през март.

„Студена война“ е страстна любовна история за мъж и жена, които се срещат сред руините на следвоенна Полша. С различно минало и различни характери, те са фатално привлечени и съдбовно обречени един на друг. На фона на Студената война през 50-те години в Полша, Берлин, Югославия и Париж двойката е разделена от политика, различия в характерите и неочаквани обрати на съдбата. Това е една невъзможна любовна история в тежки времена.…

Очакваме Ви на Кино
в ГОЛЯМАТА ЗАЛА на Д О Х О Д Н О З Д А Н И Е,
София Филм Фест на път – Р У С Е!

ВХОД – С В О Б О Д Е Н!

Сподели:

Още новини от деня