София Филм Фест отново гостува в зала "Европа" на Доходното здание при свободен вход

София Филм Фест отново гостува в зала „Европа“ на Доходното здание при свободен вход

София Филм Фест отново гостува в зала „Европа“ на Доходното здание при свободен вход.

„София Филм Фест в Русе“ се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, с подкрепата на Национален фонд „Култура“, веригата киносалони Europa Cinemas и OMV България.

11 ноември (петък) – 18:00
СТАРТ с премиера на най-новия филм на Станимир Трифонов, заснет изцяло в Русе. „БЛАЖЕНИЯТ“ е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история; според думите на режисьора това е психологическа любовна драма, като в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“. Разказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек.

В актьорския екип на „БЛАЖЕНИЯТ“ участват Александър Тонев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов, Лорина Камбурова. Сценаристи са Емил Андреев, с когото режисьорът работи в няколко творчески проекта през годините, и Боряна Дукова, оператор е Кирил Проданов, композитор – Георги Стрезов. Продуцент е Пламен Йорданов „Inkoms Project“, в копродукция с Българската национална телевизия.
„БЛАЖЕНИЯТ“ ще бъде представен в РУСЕ от неговия режисьор и от част от творческия екип на филма!

11 ноември (петък) – 20:30
Вторият филм в първата фестивална вечер е е „МРАК“ – най-новата творба на сръбския сценарист и режисьор Душан Милич, копродукция между Сърбия, Дания, Италия, България и Гърция. Представян като проект на София Мийтингс, „МРАК“ е въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене.

Копродуцент на „Мрак“ е „РФФ Интернешънъл“ (Стефан Китанов и Мира Сталева) с подкрепата на Националния филмов център. Визията е от изключително значение за създаване на атмосферата във филма и тук блести с уменията си българският оператор Кирил Проданов. Гримът е дело на Петя Симеонова. „МРАК“ ще бъде представен в РУСЕ от Стефан Китанов!

– 12 ноември (събота) – 11:00
Втори фестивален ден – каним всички почитатели на рисуваното филмово изкуство в 11:00 часа да видят впечатляващата адаптация на Лоренцо Матоти „ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ“ по класическата едноименна книга на Дино Будзати. Премиерата на този филм беше в програмата „Особен поглед“ на Кан 2019. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време… Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория!

– 18:00
Вторият фестивален ден продължава с „КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ – най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“ и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс през 2018. „КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия). Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения…

Във филма, копродукция на Сърбия, Хърватия, България и Словакия, има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Голяма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България.

– 20:00
Съботната филмова вечер ще представи най-новата творба на грузинския режисьор Леван Когуашвили „БРАЙТЪН 4“. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд – Федон Папамайкъл. В главните роли са Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба, с първа световна титла в София през 1971), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).

„КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ и „БРАЙТЪН 4“ ще бъдат представени в РУСЕ от продуцента Стефан Китанов!

– 13 ноември (неделя) – 11:00
В неделя сутрин каним малки и големи на „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“, разказано чрез рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Възрастен потомък на знатен маймунски род попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том благородникът опознава обществото, за което не знае нищо. „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“ популяризира необходимостта от толерантност към другите, нуждата от внимание върху онова, което свързва маймуните (и хората), а не върху това, което ги разделя“, подчертава Алън Хънтър за „Screen Daily“. Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория!

– 13 ноември (неделя) – 18:00
В третата фестивална вечер представяме най-новия филм на Драгомир Шолев – „РИБЕНА КОСТ“, копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон. Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми…

Зад сценария на „РИБЕНА КОСТ“ стоят режисьорът, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. Филмът е копродукция на България и Румъния с подкрепата на НФЦ и БНТ, и ще бъде представен от част от неговия екип.

– 20:30
Финал на „София Филм Фест в Русе“ за 2022 година поставя „ОЩЕ ПО ЕДНО“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм и четири награди на Европейската филмова академи. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността.

Сподели: