Социално предприятие на КОЦ - Русе облекчава значително нуждаещите се от медицински услуги по домовете

Социално предприятие на КОЦ – Русе облекчава значително нуждаещите се от медицински услуги по домовете

Успешно продължава работата на социалното предприятие, създадено в Комплексен онкологичен център – Русе в началото на тази година с финансиране от Министерството на труда и социалната политика. Това съобщи днес управителят на КОЦ – Русе д-р Камен Кожухаров. Целта му е да се обслужват хора, които по една или друга причина не могат да стигнат до лечебните заведения за амбулаторно и стационарно лечение, като идеята е да се обслужват по домовете. Причините са различни – неподвижност, самотност, близки в чужбина и пр.

Самото предприятие е наело и в него работят медицински сестри, санитари и административен персонал. По определен график те посещават нуждаещите се и извършват обслужване по определен ценоразпис.

По думите на сестра Татяна Балчева, която работи от януари тази година, интересът е огромен и до момента имат над 180 посещения по домовете на хора в Русе и Русенска област. Те се нуждаят от грижа в дома – измерване на кръвно, превръзки, освен това се поставят инжекции, извършват се консултации. Обхванати са общо 50 души. При някои се ходи по веднъж на ден, а при други – по няколко пъти седмично. Графикът се определя според нуждите на всеки един. Има осигурен транспорт до адреси.

Предоставят се под наем антидекубитален дюшек, надуваем матрак и апарат за кислородно дишане.

Трудно е човек да ангажира личен лекар или специалист да посети даден адрес, коментира д-р Кожухаров. Има хора, които линеят и си загиват така вкъщи. Дори има фрапиращи случаи, на които са се натъкнали медицинските сестри, като рани с развъдени в тях ларви на мухи поради лоша хигиена в жизнената среда, тежка септична лепроза, декубитални рани и пр.

В западните държави този тип посещения се финансират от Здравната каса. У нас засега не е така.

Ето и ценоразписа по – долу.

За контакти: 0883 224578, 0883 224579

Адрес: гр. Русе, кв. „Родина“, ул. Стоян Заимов № 2 А, ет. 2, Отделение по палиативни грижи на КОЦ – Русе

Сподели:

Още новини от деня