Спектакълът „Седемте чудеса на България“ ще се състои на 28 септември в Русе

Спектакълът „Седемте чудеса на България“ ще се състои на 28 септември от 20 часа на пл. „Свобода“.

Проектът на Сдружение „Оренда“  се реализира с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и представя седемте основни фолклорни области на България – Северняшка, Шопска, Пиринска, Родопска, Тракийска, Странджанска, Добруджанска. Всяка от тях се отличава с особености по отношение на инструменталния, песенния и танцовия фолклор. Проектът събира на едно място професионални певци, инструменталисти и танцьори (облечени с традиционни костюми), които ще изпълнят характерни за всяка от областите песни и танци. Артистите са ученици от Национално училище по изкуствата “Веселин Стоянов” и студенти от Русенски университет “Ангел Кънчев”.

Чрез динамично сценично поведение на изпълнителите се цели привличане на вниманието и интереса на публиката. Започвайки музикалният пърформанс от седем различни точки на избраната локация в хода на представянето изпълнителите се събират на едно място, символизирайки обединението на България.

Вниманието на публиката ще бъде привлечено и от дигитална сценография чрез характерни визуални елементи от седемте фолклорни области. Започващ автентично, пърформансът се разгръща към съвременното звучене и завършва със специално създадена за събитието обща песен, колаборация между автентичния български фолклор и модерния електронен звук.

Иновативни са решенията за използване на дигитална сценография и електронна музика преплитащи се с автентичното. Спектакълът е интерактивен, защото се предвижда участието на публиката при финала на събитието, чрез изиграване на най-популярните български хора

Сподели:

Още новини от деня