ремонт Дунав мост 2017

Спекулации за нов мост при Русе накараха русенци да мечтаят

Поредните спекулации за изграждането на нови мостове по река Дунав, между България и Румъния, се появиха в румънските медии през последните дни. Те бързо бяха подхванати и от русенски медии, подхранвайки стари мечти за втори мост при Русе.

Този път обаче, румънските медии посочват, че митични китайски предприемачи ще дойдат и ще построят поне моста между Русе и Гюргево, и то с пари от европейските фондове. По него освен път с магистрален габарит, щял да се движи и влак на въздушна възглавница, опит в изграждането на който имала азиатската държава.

При текущата лоша ж.п. връзка между двете държави при Русе, където дори няма електрическа мрежа прокарана вече десетилетия наред, влак на въздушна възглавница звучи меко казано странно. За мостове спорадично се повдига темата на различни срещи на високо равнище, обикновено по време на избори, но яснота все още няма.

Едно е ясно, че с китайци или без тях, нужда от повече мостове по течението на река Дунав между двете съседни държави има, а при Русе тя е крайно належаща. Строеният през 1952 – 1954 години мост е отдавна морално и физически изчерпан, въпреки проектите по обновяването му. За момента този мост е без алтернатива, а и няма ясен план това да се промени в близко бъдеще.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"