Българо-румънска търговско-промишлена палата удостоява Пламен Бобоков с титлата „Почетен член

Специализираната прокуратура предяви обвинение на Пламен Бобоков и Пламен Узунов за участие в престъпен сговор

Днес, 10.07.2020 год., след преценка и анализ на събраните доказателства, Специализираната  прокуратура  предяви  обвинение   на  П. Б.  и  П. У.  за  участие  в  престъпен  сговор,   с  цел  осъществяване на  търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 год. до настоящия момент – престъпление  по чл. 321, ал.6 от НК.

Наред с това П.У. и П.Б.  са  обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г. Като П. Б. е подбудил на 21 пъти П. У. в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата  от него длъжност, с цел да набави за П.Б. облага. От това са  настъпили значителни вредни последици – разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба – Служба „Военна информация“.

Спрямо обвиняемите са взети мерки за неотклонение „Гаранция в пари“, като за  П. Б. тя е в размер на 1 000 000 лв., а за П. У. – 20 000 лв. При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние, семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им.

На обвиняемите е наложена „Забрана за напускане на пределите на Република България“.

Настоящото досъдебното производство е образувано по отделени материали от делото за незаконния внос на боклук, по  което  за  участие в организирана престъпна  група са обвинени братя  Б. и бившия зам. министър на екологията и водите Кр. Ж.

Сподели:

Още новини от деня