одмвр русе лого полиция мвр

Специализирана полицейска операция започва в Русе

Полицията в Русе предприема засилени мерки във връзка с усложнената пътнотранспортната обстановка и зачестилите произшествия със загинали и пострадали граждани от началото на този месец

На територията на ОДМВР-Русе от утре стартира специализирана полицейска операция с цел прилагане на мерки за подобряване на безопасността на движението и установяване на нарушения на ЗДвП, създаващи предпоставки за възникване на тежки ПТП с пострадали и загинали граждани.

През настоящия месец в региона на ОДМВР – Русе се забелязва влошаване в пътнотранспортната обстановка и повишаване броя на пътни инциденти със загинали и тежко пострадали граждани. От началото на месец декември са възникнали 4 ПТП с 4 загинали участника, от които 3 пешеходци.Зачестяват и произшествията, причинени от водачи употребили алкохол. Не са редки и случаите, при които водачи управляват без съответното свидетелство за управление на МПС, на нерегистрирани МПС или след употреба на упойващи и/или наркотични вещества.

С цел намаляване на пътнотранспортния травматизъм – недопускане на тежки катастрофи с ранени и загинали, както и ограничаване на предпоставките за възникването им, с решение на ръководството на ОДМВР – Русе се предприемат мерки за засилване на контрола по спазването на разпоредбите на ЗДвП от водачите на превозни средства, пътниците в тях, пешеходците и всички останали участници в движението. По време на стартиращата от утре специализирана полицейска операция се предвижда пътните полицаи да проверяват за правоспособност на шофьорите, употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на скоростните режими, управление на неизправни или нерегистрирани превозни средства, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, спазването на пътните знаци и маркировка, отнемане предимство на пешеходците от страна на водачите и нарушения от страна на пешеходците, както и на другите участници в движението.
Проверките ще се извършват в различни периоди от денонощието, като ще е най-засилено полицейското присъствие в часовете пик, в по-натоварените участъци на територията на цялата област, а продължителността им ще се определя според обстановката.

Сподели: