Българската стопанска камара Радосвет Радев

От Русе: Според Българската стопанска камара е нужна предвидимост на средата, за да е ефективен бизнесът

„Предвидимостта на средата е един от основните принципи за ефективността на бизнеса. Нормално структуриран и добре работещ парламент е най-добрата среда за развитие на българския бизнес. Затова и ние искаме предвидимост и подреденост“. Това каза по време на Общото събрание на Русенската стопанска камара председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. По думите му, обаче, поведението на политическите субекти в парламента в момента е по-скоро начало на тяхната предизборна кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори.

„Що се касае до бизнес средата, тя е в не по-лошо състояние, отколкото преди една година. Допълнителната компликация е, че сме в последните часове, в които изтичат, макар и малкото мерки, в подкрепа на българското стопанство“, коментира още председателят на БСК.

Според Радосвет Радев, обстановката е доста усложнена и от това, че изтича срокът на всички антикризисни икономически мерки и че няма действащо правителство, което да предложи нови или да удължи вече съществуващите.

„Нещата, които видяхме днес, показват, че в НС има енергия да се ограничат стандартните правомощия на българското правителство, което по правилно би трябвало да бъде санкционирано, ако не прави нещо правилно, като му се иска вот на недоверие, само че това в момента въобще не е приложима парламентарна процедура, защото правителството е в оставка“, каза още Радев.

Той допълни, че работодателските и синдикалните организации вече са провели срещи с някои от парламентарно представените политически партии. Според всички тях, пари в подкрепа на бизнеса няма, но мерките трябва да продължат.

Председателят на БСК коментира като тъжен фактът, че вече има статистика, която показва, че България е на последното място в страните-членки на ЕС по ефективност на мерките в защита на заетостта.

Според Радосвет Радев, трудните дни за бизнеса предстоят. „За съжаление, се оказах много лош пророк, когато преди половин година допусках, че синхронизирането на здравна, политическа и стопанска криза ще доведе до трите К. Трите критични точки, които често пъти разбиват кораба или самолета. Дано да ме опровергае времето“, каза още Радев.

Чуйте повече в звуковия файл!

Сподели: