Сребърен медал за Биляна Инджева от първата европейска олимпиада по информатика за момичета

Сребърен медал за Биляна Инджева от първата европейска олимпиада по информатика за момичета

Време за прочитане: < 1 мин.
Сребърен медал за Биляна Инджева от първата европейска олимпиада по информатика за момичета

Два сребърни и два бронзови медала спечели България на първата европейска олимпиада по информатика за момичета. Състезанието се проведе от 13 до 19 юни онлайн с виртуален домакин Швейцария. В олимпиадата участваха 157 момичета от 30 европейски и допълнително 13 държави извън Европа.

Българският отбор е с ръководители доц. Пламенка Христова от Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Илиян Йорданов от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

Постиженията на нашите момичета са:
Биляна Инджева – 12 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе – сребърен медал;
Емилиана Димитрова – 8 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София – сребърен медал;
Ясмин Ердим – 10 клас, МГ „Гео Милев“, Плевен – бронзов медал;
Виктория Христова – 11 клас, МГ „Акад. Кирил Попов“ Пловдив – бронзов медал.

В ценностите на Мусала Софт е дълбоко заложена подкрепата на елитното образование и състезания. Радваме се на медалите на българските момичета в първата по рода си олимпиада по информатика и им пожелаваме щастливо лято и шеметна състезателна кариера. Безкрайно благодарим на треньорите им и им обещаваме да бъдем до тях и занапред.“ – сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

“Както в олимпийските игри състезанията са разделени на мъже и жени, така и в света на информатиката имахме нужда от момичешко състезание по програмиране. EGOl е за момичетата, които имат желание да се развиват в света на компютърните науки и технологичните иновации. И най-важното – олимпиадата е обмен на вдъхновяващи примери, възможност за натрупване на състезателен опит и на увереност. Благодаря на всички колеги, допринесли за успеха на момичетата ни!“ – сподели доц. Пламенка Христова след обявяване на финалното класиране.

Сподели:

Още новини от деня