Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ е сред победителите в конкурса „Глобалното училище“

Бяха избрани победителите в петия ежегоден конкурс „Глобално училище“ на Българската платформа за международно развитие (БПМР) за училища с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани.

Това са:
– 19 СУ „Елин Пелин“ в София;
– ГПЧЕ „Симеон Радев“ в Перник;
– СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник;
– ОУ „И.С. Тургенев“ в Разград;
– СУПНЕ „Фридрих Шилер“ в Русе.

Специални поздравления за г-жа Цецка Маркова, ст. учител по география и икономика, създател и ръководител на проекта „Глобално образование“ и носител на званието „Посланик на свободния дух в моето училище“ в едноименния конкурс на Фондация „Русе – град на свободния дух“

Тази година за първи път се проведе и конкурсът „Глобално училище в действие“ за училища, носители на приза „Глобално училище“ от предходни издания на състезанието. Заради високото качество на кандидатурите, по изключение бяха избрани две училища за първото място.

Победителите са:

I- място:
– ОУ „Христо Никифоров“ в Ловеч;
– Национална финансово-стопанска гимназия в София.

II-о място:
– СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица.

III-о място
– СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Карнобат.

Отличените учебни заведения бяха избрани след оценка на техните кандидатури от комисия с представители на Министерство на образованието и науката и групата по глобално образование към БПМР.

Призът „Глобално училище“ 2020 и призът „Глобално училище в действие“ 2020 ще се връчат на отличените  по време на официално събитие в рамките на VIII Национална конференция за глобално образование, която ще се проведе на 12-13 септември 2020 г. в София.

По време на конференцията на три от училищата, участващи в конкурса, ще бъдат раздадени и специални награди от нашите приятели от Международната награда на херцога на Единбург – България.

БПМР поздравява спечелилите кандидати и ще им съдейства в изпълнението на техните проекти.

Организаторите благодарят на всички училища, които участваха в оспорвания конкурс, и ги насърчават да се включат в бъдещите проекти и инициативи на БПМР.

Учредена през 2015 г., наградата „Глобално училище“ цели  да отличи учебни заведения, които имат съществуващи добри практики в областта на глобалното образование и които планират конкретни бъдещи инициативи в подкрепа на изпълнението на Целите за устойчиво развитие (ЦУР).   Конкурсът е отворен за всички училища в България.

Сподели: