Стамен Савов ОПУ

Стамен Савов – директор на ОПУ – Русе: Преди години всяко ОПУ е разполагало с кантар, камионите се крият и го заобикалят

Преди години всяко Областно пътно управление /ОПУ/ е разполагало с кантар, който е стоял през цялото време на територията, заяви директорът на Областното пътно управление – Русе Стамен Савов. След скандали преди години те са изтеглени и всичко е централизирано в София. На месеца по няколко дни се изпраща кантар на територията на Област Русе. Нормално е този кантар първо да направи проверки по първокласната пътна мрежа, а след това втори клас…, посочи той. Само преди 2 седмици този кантар бе разположен на път III – 23 01 – Семерджиево – Ветово.

Наистина претоварването е голям проблем, но той не може да бъде решен по този начин – с кантар на територията на Област Русе само за няколко дни в рамките на месеца, призна Савов. Той посочи, че водачите на товарни автомобили имат връзка помежду си и като бъде разположен някъде кантара минават един – два камиона, а другите започват да го заобикалят.

Проблем има с тол таксите, защото по пътищата трети и втори клас не се събират. По тази причина водачите на товарни камиони правят маршрутите си така, че да избягват първокласната пътна мрежа, коментира Савов. Приходите към бюджета съответно са по – малко. Решението трябва да се реши на ниво министерство или Министерски съвет.

Сподели: