Балканската купа по конен спорт 2

Станаха ясни имената на победителите в Балканската купа по конен спорт

Късно снощи станаха ясни имената на победителите в Балканската купа по конен спорт в дисциплината – издръжливост, както и на тези, спечелили квалификация за предстоящите европейски и световен шампионат през 2021 година.

В отборното класиране на Балканския шампионат първото място отиде при отбора на България, а втори станаха румънците. Родният тим беше представляван от Денис Фурлански с Помпей, Николай Николов с кобилата Орхидея, Десислава Алексиева със Самодива, Васил Стойчев с Шарлота, Георги Праматаров с Тафта, а шеф на отбора беше Жанина Иванова.

При индивидуалното класиране на почетната стълбичка се качиха само българи. Първото място заслужено отиде при Николай Николов с кобилата Орхидея, втори стана Денис Фурлански с Помпей, а трети Десислава Алексиева със Самодива.

През вчерашния ден се състояха и квалификациите за европейските и световни шампионати, които ще се проведат през идната година в Холандия и Италия. В крайна сметка до финала стигнаха двама души, като Николай Узунов зае първо място, а втора стана Нагихан Токмак от Турция. Интересна за широката общественост е и самата философия на надпреварата. Тъй като трасето е с дължина от 140 км. обиколките са разделени на няколко етапа, като за финиширал участник се приема този, при чийто кон след преглед от ветеринар се установи, че няма здравословни проблеми, не е обезводнен и сърдечният му ритъм е под 164 удара в минута. Ако това не се случи от първия път, то конят на съответния участък може да бъде повторно прегледан, но не по-късно от 20-та минута след финиша.

Победителите бяха наградени от председателя на организационния комитет и заместник областен управител на област Русе Свилен Иванов, както и от вицепрезидента на федерацията по конен спор д-р Крум Рашков.

Днес ще се състои и Международен турнир на дистанция от 120 километра. Паралелно ще бъдат организирани и национални квалификации за млади коне с дължина на дистанцията – 30, 40, 60 и 80 километра.

Припомняме, че в надпреварата, която за първи път се провежда в Русе, участват 30 състезатели с 35 коне от Гърция, Румъния, Турция, България, както и една състезателка от САЩ. Инициативата се реализира благодарение на Българската федерация по конен спорт, Министерство на младежта и спорта, клуб „Буцефал Ендюранс“, „Хлебозикусителница“ в гр. Троян, както и с подкрепата на заместник областния управител на област Русе Свилен Иванов.

Сподели: