Станаха ясни носителите на награди в ХV Международен конкурс “Ex Libris – Ex Cinema”

Торил Елизабет Ларсен от Норвегия спечели Голямата награда от ХV Международен конкурс “Ex Libris – Ex Cinema”

През 2019 г. се проведе ХV издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, “Ex Libris – Ex Cinema”. Художниците имаха възможност да интерпретират необятния свят на седмото изкуство според собственото си въображение чрез формите на малката графика. Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа  и с финансовата подкрепа на Министeрство на културата и Община Русе.

През 2019 г. 416 участници  от 38 държави (Турция, Русия, Украйна, Унгария, Малайзия, Япония, Китай, Индия, Аржентина и др. ) изпратиха 613 творби . За първи път в международния конкурс за екслибрис на Русенската библиотека се включи представител на Кения. Доайен сред участниците бе Арпад Шаламон  от Словения, унгарец по произход, роден през 1930 година, който участва в конкурса от 2007 г. до сега. Най-младата участничка във форума бе Ада Инджи Акюз от Турция и е на 8 години.

Сред участниците бяха и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия, Елеонора Гершанович от Германия.

Жури в състав: проф. Божидар Йонов, Иван Токаджиев  и Владо Горески (Северна Македония) селектираха творбите и определиха Голямата награда. През 2019 година отличието беше присъдено на Торил Елизабет Ларсен от Норвегия, родена в Берген през 1946 година. Торил е завършила  Академията за изкуства в Берген и История на изкуствата в Университета в Осло. Тя има множество награди и отличия в конкурси за екслибрис и малка графична форма. Участвала е в много колективни и множество индивидуални изложби, включително в Индия, Дания, Норвегия, Финландия и Литва. Тя рисува, създава графики и табели за книги в характерна техника, използвайки линореза, гравиращ печат (главно гравиране на пластмаса), както и собствена техника с видима текстура на картон. Нейните творби примамват с простота и цвят, те са плод на графични техники и живопис. Стилът й е лесно разпознаваем. Творбите й  имат неусложнена, дори опростена форма до минимум, без излишни орнаменти. Торил Елизабет Ларсен участва за девети път в международния конкурс за екслибрис на библиотеката.

Както всяка година, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ дава и своя награда на един от участниците. Тази година я получи  Деница Иванова-Александрова от България, която участва в конкурса от 2013 г.

Още няколко художници получиха спонсорски награди. Това са: Мерт Серкан Бенек от Турция – награда на фирма ПРОММОНТ ООД,  Мария Баранчик от Полша – награда на ЗОНТА КЛУБ – РУСЕ, Агнешка Липска от Полша – награда на РУСЕ ИНФО,  Андреа Жирарди от Италия – награда на КРИБ РУСЕ, Емилио Караско Гутиерез от Мексико – награда на БЦП МСП- РУСЕ и  Брут Карниолус  от Словения награда на РУСЕНСКА СТОПАНСКА КАМАРА.

В категорията до 18 години свои творби изпратиха 115 участници – ученици от България, Русия, Беларус, Украйна, Унгария, Турция, Сърбия, Черна гора, Хонг Конг, Армения. Награда, връчена от Ротари клуб, получи Александра Сeркоот Беларус. Още двама участници бяха отличени. Това са възпитаници на Пловдивската гимназия математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Теодор Тенев – награда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Валентин Бенов – награда от BORDERLINE motor’s pub.

На церемонията по награждаване, специално от Горна Оряховица, пристигнаха ученици от Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика, заедно с техния учител Деница Иванова – Александрова. По време на събитието им бяха връчени сертификати за участие в конкурса и карти на почетни читатели на русенската библиотека. В заключителните си думи г-жа Евтимова – директор на библиотеката, благодари на спонсорите за подкрепата и обяви темата на следващото издание на конкурса – изобретения.

Както всяка година, предстои отпечатването на цветен каталог с творбите от конкурса. Част от тях бяха включени в изложба, която беше открита в галерия „Библиотека“ по време на церемонията по награждаването на отличените.

Сподели: