Предизборна хроника: Станимир Станчев: Успелите с труда и уменията си трябва да дадат своя принос и за държавата си!

Станимир Станчев: Мерките са вече твърде закъснели

Мерките са вече твърде закъснели, заяви по време на пресконференция днес Станимир Станчев, който е земеделски производител в Русенска област, общински съветник от местна коалиция СДС в ОбС – Русе и общински ръководител на ПП СДС в Русе. Поводът за изказването му бе вносът на пшеница и други зърнени храни от Украйна. Зърнопроизводители от областите Русе, Велико Търново и Плевен започнаха вчера безсрочен протест с настояване да се спре безмитният внос на украинско зърно и да бъде отложен стратегическият план в земеделието.

Ето какво заяви той.

Изкупните цени на слънчогледа и пшеницата са паднали двойно заради украинския внос и българските земеделци не могат да покрият себестойността на продукцията си. „Както каза колега с 30 години стаж в бранша, никога не е било по-зле, никога не е бил в по-голяма безизходица и да не знае какво може да предприеме утре. Има липса на перспектива спокойствие и предвидимост, които са важни за бизнеса“, каза Станчев.

Той повдига въпроса за използваните в украинското зърнопроизводство нерегламентирани суровини. „Около 30 процента от целия износ на Украйна е дошъл в България. Какво се случило с тези зърна и суровини, всички ние сме били потребители. Това, което нашата държава продължава да прави, ще коства много на страната. Нека хората, които имат вина, да си я поемат“, заяви Станчев.

Според него трябва да се предприемат мерки съвместно с Румъния и Полша, тъй като това са страните на първа линия. „Затова има такова напрежение и недоволство и срещу европейската политика, и срещу ЕС, да не говорим за липсата на елементарни земеделски практики в земеделската комисия към ЕК“, каза още Станимир Станчев.

Сподели: