Станислав Стоянов: В последните 2 – 3 години е факт русенското присъствие в елита на света и това дава увереност на състезателите

Нашият най – голям възход започна преди пандемията, през 2019 година в Токио, сподели за RuseInfo Станислав Стоянов – създател на клуба по скокове на батут „Имидж“ – Русе и помощник – треньор на националния отбор на Република България. Там успяхме да пробием в синхрона – трето място, както и пето място индивидуално на Георги Басарбовски. Калоян Петров постигна осмо място. Там за първи път влязохме в Топ 5 на света, добави той.

На европейското първенство в Сочи във възрастовата група 13 – 17 години двамата не бяха навършили 14. Те успяха да влязат на полуфинали в синхрона и в 24-ката индивидуално, поясни г-н Стоянов.

На европейското първенство в Римини /Италия/ имаме още едно пето място на Георги Басарбовски, което не отразява реално постижението, тъй като групата е от 13 до 17 години. При състезателите тук разликата е много голяма, тъй както 17 – годишните са сравними с мъжете, а 15 – годишните русенски състезатели имат съвсем различни физически възможности по обективни причини. В този смисъл петото място е много ценно, тъй както в Япония се е представил в група 13 – 14 годишни, тоест със своите връстници.

Калоян Петров остана едва на 2 десети извън финала. Русенци обаче завоюваха отборно трето място. То на практика е второ, защото в крайното класиране имат равен брой точки с Франция. Изпълнението на единия състезател в квалификациите е било по – слабо и оттам стана трето, отбеляза г-н Стоянов.

В синхрона за малко да станат европейски шампиони, като е наложено наказание от 2 десети при стартиране на комбинацията. Това се отрази при крайното класиране. Трудност и изпълнение обаче са били на по – високо ниво. Момчетата се ядосват, но от друга страна те видяха, че могат да се борят и да влязат в елита на този спорт. Достигането до финали дава сериозно самочувствие, което досега е липсвало на състезателите в клуба. В последните 2 – 3 години е факт русенското присъствие в елита на света и това дава увереност. Когато състезателят е уверен, той работи и по – добре, като нещата се случват, обясни Станислав Стоянов.

Понастоящем състезателите на клуба се върнаха от възстановителен лагер на морето. От 14 август стартира подготовката за световното първенство, което ще се проведе през месец ноември в зала „Арена Армеец“ в София. Русенци и България като цяло ще се представи при мъжете и жените, както и в Н – групите. При жените състезателката от Габрово Христина Пенева от 3 години се подготвя интензивно при Станислав Стоянов. Там ще се работи за квота за олимпийските игри. Тя пристига в Русе на 25 юли и ще е тук за сериозно подготовка. Друг състезател от Стара Загора с амбиции за квота на олимпиадата и реални шансове е Мариян Михалев. 17 – годишният състезател на СКБ „Имидж“ Максим Ангелов няма да може да се бори за квота за олимпийските игри, но върви добре и се доближава до мъжете и жените. На европейското първенство, едва навършил 17 години, Максим стигна до полуфинал, в 24-ката. Там той надскочи себе си и подобри личния си рекорд като тайм флайт с добра заявка, коментира г-н Стоянов. За постигнатото от русенеца треньорът му е заслужил множество поздравления от колегите си от международната федерация и от други федерации.

С думите „Добре дошли в елита на нашия спорт“ вече посрещат русенци в залите на големите първенства. А това ще продължи и занапред. Признанието поддържа Станислав Стоянов и целия клуб и ги мотивира да развиват и другите млади състезатели, да подобряват спортната база и си поставят още по – големи цели. Въпреки трудностите със стимулирането на децата да се занимават въобще със спорт в днешно време, Станислав Стоянов е оптимист за бъдещето на скоковете на батут. Радва го, когато порастнали негови възпитаници не само имат престижни класирания и са благодарни за положените усилия от негова страна, но и признават свои грешки при израстването си по пътя към професионалния спорт.

Сподели: