Имоти Русе мебели

Стари мебели в дома – дайте им нов живот

Време за прочитане: 2 мин.

Възстановяването на стари мебели в дома не е евтина услуга

Възможно ли е да спестим пари и да направим всичко сами у дома?

Или не си струва да се опитваме?

Оказва се, че възстановяване на мебели със собствените ръце е трудно, но реално постижимо. Но само ако се спазват редица условия. Първо, нужно е да се разбере дали е възможно сами да възстановим мебелите или е по-добре да поверим тази работа на професионалисти.

Ето плюсовете при използване на професионален реставратор:

 • Качеството е отлично. Съгласете се, няма смисъл да експериментирате с „домашно“ възстановяване на предмети с антична стойност. Само професионалистите ще могат да пресъздадат оригиналните форми и покрития.
 • Спестява се време и усилия. Важно е да се знае, че майсторите ще трябва да се занимават с един стар скрин в продължение на няколко седмици. Представете си, че трябва да правите това вечер след работа и през почивните дни: процесът може да отнеме 3-6 месеца.

Но ако мебелите не са антични, а просто стари, сами можете да ги освежите.

 • В процеса на възстановяване на старите дървени мебели почти неизбежно ще трябва да се справите с прах и неприятни миризми. Например, можете да премахнете старата боя с изстъргване и химически препарати. Много защитни и покриващи смеси за дърво имат остър мирис.
 • Ако е възможно, прехвърлете работата по възстановяването на мебели в гараж, помощно помещение, лоджия или балкон.
 • Ако сте в къща – можете да направите това и на двора при хубаво време. Но в този случай обърнете внимание на условията за използване на боите и лаковете, посочени в инструкциите: за минимални и максимални температури, за влажност на въздуха и реакция на пряка слънчева светлина.
 • Съвет: ако единственият възможен вариант за работа се оказва стаята в апартамента, покрийте всички останали мебели със защитно фолио, махнете пердетата  и килими теза известно време. Покрийте пода с найлон, за да избегнете появата на петна.

Какви инструменти и материали ще са необходими?

 • Това зависи от размера на мебелите и от разбирането ви за комфорт. Ако масата е малка, можете да правите само с ръчен инструмент. Списъкът с материали и инструменти във всеки отделен случай ще бъде индивидуален. 
 • Ако не понасяте острите миризми – използвайте лакове и бои на водна основа за покритие.
 • Ще ви трябват различни видове шкурки, шпатула, четки и ролки. Но дори малка масичка за кафе или табуретка може да отнеме часове, докато правилно шлайфате ръчно. Професионалистите използват орбитална) шлифовъчна машина за тези цели, която не се среща във всяко домакинство.
 • Освен това може да се нуждаете от отвертка и специална прахосмукачка за премахване на праха и остатъците.
 • Съвет: препоръчително е да закупите електроинструменти само ако имате много стари дървени мебели, изискващи реставрация или планирате да правите редовно освежаване на своите стари мебели в дома.
 • Нужни са и препарати за отстраняване на покритията от стара боя и лак, специални материали за запълване на драскотини, мебелен восък, моливи, ленти за мебели.

Колко време ще отнеме възстановяването на старите мебели?

Възстановяването на мебелите със собствени ръце у дома не е бърз процес. Според голенината и дейностите това може да продължи от няколко дни до цял месец. И става въпрос не само за усърдна работа, но и за особеностите на използването на бои и лакове. Те изискват време, ако се полагат няколко пъти.
Преди да започнете сами да творите, хубаво е да се изгледат няколко видеа, за да спазвате стъпките.

Сподели:

Още новини от деня