паметник на васил левски проекти русе

Стартира първият етап от процедурата за избор на проект, който да украси нашия град с паметник на Васил Левски

паметник на васил левски проекти русе

Стартира първият етап от процедурата за избор на проект, който да украси нашия град с паметник на Васил Левски, каза днес народният представител от коалиция „Обединени патриоти“ в 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов, който е и председател на инициативния комитет за изграждане на монумента. Този път имаме доста качествени предложения.

Имаме дванадесет участника, които са подали в срок своите проекти и съответно са заявили желание за участие, добави той. Инициативният комитет проведе вече сбирка, на която бе взето решение за излагане на всички проекти за паметник, за да може гражданите да се запознаят с тях. Те ще имат 2 седмици, считано от днес, да видят предложенията, да гласуват в специално поставена кутия в Доходното здание, както и в сайта на общината, вероятно още от утре, след заснемане на експонираните проекти, заяви той.

Подозрителна интернет активност ще доведе до отстраняване на даден проект, коментира депутатът, като даде за пример предходната процедура, когато за няколко минути са подадени над 10 000 гласа за един проект от участващите. Вотът на гражданите ще бъде отчетен в протокол, а той ще бъде връчен на комисията. Съставът на последната /общо 11 членове/ ще бъде попълнен скоро, защото СБХ ще подаде три имена на участници. Инициативният комитет ще има само трима представители. Главният архитект на Община Русе също ще участва, както и членове на Камара на архитектите и Съюз на архитектите в България. Конкурсът ще бъде на 3 декември.

Всички проекти са нови, като има стари участници. Проект от отминалото състезание не е наличен. Разчетът за проекта и изграждане на паметника е за 130 000 лева. Община Русе предвиди 20 000 лева за най – добрия проект. Средствата ще се наберат от всички русенци.

Главният архитект на Община Русе Живка Бучуковска отбеляза, че критериите за избор на победител в конкурса вероятно ще бъдат както преди. Те обаче ще се уточнят в детайли след събирането на комисията. Важна е архитектурната композиция и как се вписва в средата на Парка на възрожденците, каза г-жа Бучуковска.

Припомняме, че вече отмина една процедура за определяне на проект на паметника, която завърши без успех.

сн. Архив РусеИнфо

Сподели: