Статуетка „Русе“ за отличник от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" по повод 139 години Военноморски сили

Статуетка „Русе“ за отличник от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ по повод 139 години Военноморски сили

Време за прочитане: 2 мин.

На 11 август от 10:00 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна, се състоя тържествена церемония по връчване на дипломите на студентите от Випуск 2018 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. В препълнената зала присъстваха студенти и техните семейства, приятели, преподаватели, представители на държавната и местната власт, почетни консули, ректори на университети, представители на морски фирми, бивши и настоящи възпитаници на Училището.

След успешно полагане на държавните изпити, 326 студенти получиха своите дипломи с печата на най-престижната институция на морското образование в страната – флотската Алма матер. От този ден те вече са морски капитани, корабни и океански инженери, електро- и радиоинженери, специалисти по управление и експлоатация на гражданския флот, морските и речните пристанища и компютърни специалисти. Гордост за Морско училище е, че Випуск 2018 има двама първенци – Кристиян Пенев и Павел Желе в от специалност „Корабоводене“ в образователно-квалификационна степен „Бакалавър“, с успех „Отличен“, 6,00. Двамата отличници изказаха своите благодарности към преподаватели и близки, след което се обърнаха към своите колеги с думите „след бурята винаги идва златното небе“. На събитието присъства директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Община Русе Спасимир Димитров, който връчи статуетка „Русе“ от името на кмета на Общината Пламен Стоилов, на един от отличниците – Кристиян Пенев, който е русeнец.

Официален гост на празника на Морско училище бе заместник-министърът на отбраната на Република България Анатолий Величков. На президиума в залата бяха също господин Тодор Иванов – заместник-кмет на град Варна, отец Живко Георгиев, протойерей на Варненската и Великопреславска света Митрополия, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС на Република България, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, капитан I ранг пр офесор доктор Калин Калинов – заместник-началник по учебната и научна дейност на Морско училище, капитан I ранг Емил Йорданов – заместник-началник по административната част и логистиката на Морско училище, капитан I ранг доц. д-р Николай Великов – декан на Факултет „Навигационен“, капитан I ранг доц. д-р Христо Христов – декан на Факултет „Инженерен“ при ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, к.д.п. Валентин Енчев – изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“ – Варна, капитан Петър Тухчиев – председател на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище.

Церемонията започна с приветствено слово на началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той се обърна към абсолвентите като моряк към моряци, преди морето да е станало техен втори „дом“, с думите: „Морската професия е трудна, дава самочувствие, защото е добре платена, но изисква сериозна теоретична и практическа подготовка. Ние, Вашите преподаватели, смятаме, че сме Ви дали необходимите знания и практически умения, показали сме Ви подходи за прав?005cr лно решаване на проблемите. Спокойни сме, че ще се справите с всяко предизвикателство.“

Сподели:

Още новини от деня