Стелияна Димитрова - Хернани: Това ще е един по-различен концерт, защото ще започне с три църковно-славянски песнопения!

Стелияна Димитрова – Хернани: Това ще е един по-различен концерт, защото ще започне с три църковно-славянски песнопения!

Чудото на Възкресението се възхвалява от всички хора, които чрез силата на вярата изпълняват реченото в Стария завет: „С всяко дихание да хвалим Господа!“

В Светлата седмица, на 7 май, вторник, от 19.00 часа в зала „Филхармония“, Държавна опера – Русе кани всички на празничен Великденски концерт.

Солистите и Хорът на Държавна опера-Русе, под клавирния акомпанимент на Божена Петрова и Емилиян Акимов, ще поведат публиката в дълбините на неизразимото преклонение пред Този, който изпълва сърцата ни с чиста любов и душите ни с тиха нескончаема радост!

Ето какво споделя Стелияна Димитрова – Хернани, която ще дирижира този вълнуващ концерт, посветен на най-светлия християнски празник:

“Изключително съм щастлива, че на 7 май заедно с чудесните ми колеги от Оперния хор на Държавна опера – Русе ще предложим на обичната ни публика празничен Великденски концерт!

Много важно е да отбележа, че концертът е с участието и на прекрасните ни солисти, доказали своето вокално майсторство – Владислава Гарвалова, Глория Пенчева, Петър Костов и Пламен Бейков.

Програмата е разнообразна, както в жанрово, така и в стилово отношение. Надявам се да задоволим всеки вкус.

Това ще е един по-различен концерт, защото ще започне с три църковно-славянски песнопения! Голяма смелост е за един оперен хор, свикнал почти винаги да има акомпанимент в произведенията, които изпълнява, да пресъздаде акапелни песни (без съпровод). Предизвикателството е много голямо, както по отношение на звукоизвличане, така и по отношение на вокално, техническо и интерпретационно майсторство.

На третия ден от Великден, чрез тази сакрална музика, ще се опитаме да докоснем хората, да повикат смирението в себе си и да обърнат взор към Бог, който единствен може да опрости греховете ни и да ни помогне да усмирим душите си!

Ще започнем с най-силната и истинна молитва „Отче наш“ от Петър Динев.

Ще последват още две песнопения от Добри Христов и със солисти. След тези прекрасни, топли и Божествени песни ще преминем към три изпълнения на части от Реквием от Габриел Форе и „Въоръженият човек“ от Карл Дженкинс. След религиозните произведения плавно ще преминем към абсолютни хитове, ако мога така да ги нарека, на оперната музика – както известни и любими арии, така и популярни и обичани хорове от опери на италианските майстори Маскани, Чилеа и Верди (за къде без Верди) и френските композитори Сен-Санс, Офенбах и Бизе.

Няма да крия, че за мен най-светлия християнски празник е Великден и почти всяка година на Разпети петък обичам да гледам един от великите филми направени по този повод – “Страстите Христови“.

Малко мазохистично от моя страна, защото филмът е доста тежък по отношение на някои сцени, но сякаш преживявайки ги отново, стигам до някакъв тих, мой си катарзис, който ме кара да изчистя гнева, яростта и разочарованието натрупани в мен. Вярвам във Възкресението на Доброто, Мира в душите ни и Любовта!

Това помага и на работата ми като творец, преминаващ през различните произведения, които с колегите ми хористи ще се опитаме да пресъздадем по възможно най-добрия начин.

Силно се надявам чрез този концерт да се получи един истински, смислен и красив празник за русенци и за самите нас като изпълнители!

Знам, че музиката докосвайки нас хората, може да ни направи по-добри един към друг, по-състрадателни, мъдри и смирени! Имаме нужда от това! Като Човеци!”

Билети на каса опера и на www.ruseopera.com

Сподели: