Стожерът на анестезиологичните сестри от УМБАЛ "Медика Русе" се оттегли от работа

Стожерът на анестезиологичните сестри от УМБАЛ „Медика Русе“ се оттегли от работа

Завърши последната работна седмица от трудовия стаж на стожера на анестезиологичните сестри на УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ „МЕДИКА РУСЕ“ – м.с. Марийка Йовкова. След повече от 54-годишна кариера в едно от най-натоварените за сестрите направления, тя се оттегли от работа, за да се отдаде на заслужена почивка.

Марийка Йовкова е родена в гр. Тутракан, но след завършване на Медицинско училище за сестри започва работа в гр. Лом, където остава няколко години. Първоначално стартира като сестра в отделение по Ушно-носно-гърлени болести, но бързо намира амплоа, което да отговаря на нейната същност – сестра в отделение по Анестезиология и реанимация. Тя следва избраната професия през целия си трудов път и в град Русе, и в град Тутракан.  Неизброими са операциите, в които е взела участие, а часовете прекарани в операционната зала са над сто хиляди.

Към екипа на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, сестра Йовкова се присъединява още от самото откриване на болницата през 2013 година. Като опитен специалист, освен да асистира в операциите и да се грижи за болните, тя обучава и младите медицински сестри. Тя е доверен съветник и за много от младите лекари, които тепърва са започнали кариерата си, а за опитните медици – равностоен колега.  За нея анестезиологът – д-р Илиян Дамянов казва: „Когато тя е заедно с мен в операционната съм напълно спокоен, че всичко ще бъде наред, защото самият аз съм научил много за специалността именно от сестра Йовкова“.

Ръководството на болницата споделя, че сестра Йовкова ще им липсва, но преди всичко са благодарни, че е била част от екипа. Енергията и ентусиазмът, с които тя е изпълнявала професионалните си задължения ще се запазят в колектива и след нейното оттегляне, защото тя вече е предала своя опит и знания на останалите медицински сестри.

Екипът на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ пожелава на сестра Йовкова здраве, спокойни и щастливи мигове с нейните близки!

Сподели: