прасе месокомбинат

Стопани от Русенска област крият свинете си, не ги обявяват на компетентните органи

Личният интерес, поставен над обществения, създава най- голям проблем, заяви по време на днешното заседание на областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Той изтъкна, че в някои общини собственици на стопанства със свине от типа на т. нар. „заден двор“  отказват да дадат информация, укриват животни  и не допускат комисията да си свърши работата. Тепърва предстои анализ и по списъците за компенсиране, с които разполага дирекцията, ще стане ясно кой е имал прасе и кой – не. За проверка са включени и служители на МВР, стана ясно от думите на зам. – областния управител Валентин Колев.

Що се касае до броя прасета, намираща се в лични стопанства, тип „заден двор“, то беше отчетено, че понастоящем в община Бяла броят на регистрираните прасета е 13, като те са в 8 стопанства, които са разположени съответно в 3 населени места. По официална информация в община Ветово 14-те регистрирани прасета са умъртвени. В община Две могили ситуацията е същата като от миналата седмица и там има 3 прасета, отглеждани от двама стопани. В Ивановско има два броя свине в село Кошов, като днес би трябвало и те да бъдат умъртвени. Броят на прасетата в лични стопанства в община Русе е 3, като в Червена вода са 2 регистрираните, а в село Тетово има 1 нерегистрирано. На територията на общините Сливо поле и Ценово към момента не се отглеждат прасета за лична консумация. В неофициални разговори същото е потвърдено и от община Борово, но все още официално такава информация не е постъпила в Областната управа.

Д- р Дяков съобщи още, че в обявените за регистрация на личните стопанства срокове от общо 505 стопанства само 8 са се регистрирали. Анализите и принудителното умъртвяване на прасетата в личните стопанства, които, според ветеринарите, са вече единици, ще започне след  като заключителна дезинфекция в огнищата. Д- р Николай Ненов – отговорен ветеринарен лекар в ОДБХ за територията на община Русе, добави,  че 10- те лекари в дирекцията са изключително натоварени. Лекар, пребивавал в „огнище“,  няма право да посещава друга ферма, за да не се разнесе евентуално зараза. Всички засегнати от болестта „Африканска чума“ по свинете големи свинекомплекси са декларирали, че ще продължат дейността си. Това ще стане най- вероятно още през зимата на 2020 година или напролет. Техните очаквания са за пълно справяне с  проблема, подчерта днес д-р Дяков.

Сподели:

Още новини от деня