Викарият на Русенския митрополит отслужи света литургия навръх Илинден в Ловско

Стотици именици празнуват в Община Русе навръх Илинден

Българската православна църква почита на 20 юли паметта на свети пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей като един от двамата най-велики старозаветни мъже. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.

Денят на Свети Пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена Света Литургия. Много православните храмове, особено в Югозападна България, носят името на Пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му покровителство.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Своя еснафски празник отбелязват кожухари, самарджии, фурнаджии, защото Свети Пророк Илия е техен патрон – покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей – символ на сушата.

Справката в отдел „Гражданско състояние” сочи, че на територията на Община Русе живеят 622 русенци с името Илия, 494 са наречени Илиян, 87 са мъжете, наречени Илко, 85 – Илка, 11 – Илчо. Илин се казват 9 русенци, Илияна се казват 244 дами, Илка -65, Илина – 41. Честит празник на всички именници!

сн. Архив

Сподели: