Стотици кутии цигари от колекцията си представи днес в Русе Димитър Георгиев

Стотици кутии цигари от колекцията си представи днес в Русе Димитър Георгиев

Мъж от Силистра събра историята на тютюневата индустрия в колекция български цигари. Сбирката е може би най-голямата в България и днес бе показана в Русе.

Над 800 кутии от началото на миналия век до демократичните промени през 1989 година са грижливо събирани и подреждани от Димитър Георгиев вече седем десетилетия. Най-старата кутия, която притежава е на 120 години, на шуменската марка „Токалиев и Леви” и е изключителна рядкост. Повечето кутии в колекцията му са от царско време, но има и от социализма. Прекарва часове наред всеки ден в специлизирани сайтове в търсене на находки.

Перлата в сбирката на силистренеца е кутия от бакелит. „Тя е на фабрика „Орел” АД от Русе и е изключителна рядкост от гледна точка на това, че е изработена от бакелит. Не съм виждал от нито един друг производител подобни”, обясни Димитър Георгиев.

Колекцията се пази на тъмно и в кашони, защото в част от кутиите има цигари и тютюн. За да я показва на изложби е подготвил специални табла. Случайни зрители на колекцията стават клиентите в сервиза за гуми, в който Димитър работи.

Сподели: