Стотици русенци се включиха в събитията по случай Празника на града

Стотици русенци се включиха в събитията по случай Празника на града

Богата програма от културни събития, в която се включиха стотици русенци, организира Община Русе за Празника на града 6 май.

По традиция в храма „Свети Георги“ русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха празнична литургия. Тя събра множество миряни, дошли да се помолят за здраве и благополучие.

 Денят на храбростта и Българската армия бе отбелязан с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Батенберг“.  Поздрав към русенци отправиха кметът Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и областният управител Анатоли Станев. Сред официалните гости бяха народният представител Крум Зарков и администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу.

Една от атракциите в празничния ден бе обедният концерт „Русе дирижира Операта“. В него всеки желаещ от публиката се докосна до диригентската палка за кратко, като дирижира музикален фрагмент от концертната програма, съставена от най-известни и любими класически творби.

За русенските деца пък бе организиран безплатен спектакъл на открито от Държавния куклен театър-Русе.

Денят ще продължи с живописната изложба на Роксандра Костова в Градската художествена галерия от 17 ч, а в 18 ч. ще бъде прожектиран филмът за русенската художничка Васка Баларева.

Любителите на изкуството ще могат да се насладят и на сборната изложба на Дружеството на художниците, която ще бъде открита точно в 18 ч. на ул. „Борисова“ 6.

Големият концерт „Щурците на 55“ започва в 20 ч. на сцената пред Общината.

Сподели: