фолклорен празник "Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра" в Бабово

Стотици се събраха на III-ти фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“ в Бабово – ВИДЕО

фолклорен празник "Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра" в Бабово

Стотици местни жители, както и множество гости от община Сливо поле и съседни общини се събраха днес на III-ти фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“, който се проведе в село Бабово. Специални гости бяха народните представители от 19-и МИР – Русе Андриан Райков, Пенчо Милков, Искрен Веселинов, областния управител Галин Григоров, общински съветници, кмета на Община Сливо поле Валентин Атанасов и др. Организатори са Народно читалище „Никола Й. Вапцаров 1927г.“, кметство Бабово и пенсионерската организация със съдействието на Община Сливо поле.

фолклорен празник "Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра" в Бабово

С благослов на русенски свещеник бе открито събитието пред читалището, а специални обръщения направиха областният управител и кметът Валентин Атанасов.

„За трети път имам удоволствието да съм Ваш „добре дошъл“ гост и за мен е изключителна чест да ви поздравя с българското „Добре заварил“!

Скъпи бабовчани!
Няма по – силна радост и по – голяма гордост от тази – да Ви видя сплотени, хванати ръка за ръка около проблемите и добрините на селото! Кметство, читалище, клубове на пенсионера – млади и стари – с общи идеи, със задружни усилия, приемственост и много, много родолюбие. Благодаря Ви от свое име и от името на общинското ръководство за отличната организация на празника, за огъня в сърцата, за умението на ръцете, за добротата ви, които творят чудеса! Нека празникът пребъде! Нека младите остаряват, влюбените във фолклора и българските традиции, и техните деца продължат да се греят на родолюбивия огън, наречен Бабово! Честит празник, много радост и здраве във всеки дом и добри бъднини!“, пожела г-н Атанасов.

До 16.00 часа ще се проведат и три конкурса – „Най-блага греяна ракия“, „Най-добре приготвена зелева чорба“ и „Най-добре представена старовремска софра“. За първа година се проведе и конкурс за „Най-напет юнак“. Дефилираха момци от региона и различни краища на България в народни носии. Фолклорна програма представят читалищните групи и клубовете за народни танци от региона, Смолян, Шумен, Копривщица. Домакините почерпиха гости и участници в празника със 100 литра бабовска греяна ракия и 450 литра вкусна зелева чорба по рецепти завещани от баба Ханджийка.

Специално за празника от Копривщица е донесен огромен юнашки тиган, в който бе приготвено уникалното ястие на местните жители. /на снимките и видеото/

Сподели:

Още новини от деня