Стотното бебе на „Медика“

Стотното бебе на „Медика“

Време за прочитане: 2 мин.

В отделение по Акушерство с дейност по Неонатология се роди стотното за болницата бебе. Раждането беше нормално. За появата на бебето спомогнаха д-р Александър Рудницки – акушер-гинеколог, ак. Шафие Сабриева и ак. Сибел Ахмед. Първи медицински грижи новороденото получи от д-р Таня Итова – педиатър и неонатолог, м.с. Надежда Тотева и м.с Адриана Банкова.

Бебето и майката ще получат специален подарък за добър старт в живота от ръководството на УМБАЛ „Медика Русе“ – едногодишна карта за ежемесечни прегледи в консултативния кабинет към отделението по Неонатология.

„Това е голямо постижение за нас. Като нова структура тепърва се доказваме. Ражданията в отделението са 98, а бебетата 100. Имаме 2 двойки близнаци. 100-те нови живота, появили се на бял свят в отделение по Акушерство с дейност Неонатология, са знак за добре свършена работа и спечелено доверие“, споделиха специалисти от лечебното заведение.

Доверието към израждащия екип е най-важното в този момент от живота. В тази връзка д-р Итова споделя дочут разговор между двама приятели: Единият пита „Твоят лекар добър специалист ли е?“, а насрещният отговор е „Не знам, но му имам доверие.“

В откритото в началото на 2017 г. Родилно отделение, за родилките и бебетата се грижат екип от 7 лекари, 8 акушерки и 4 медицински сестри. Стаите са комфортно обзаведени. Двете родилни зали са самостоятелни, за осигуряване на оптимален комфорт. В отделението функционира една операционна зала и две стаи за интензивно наблюдение на новородени. Помещенията са оборудвани със съвременна апаратура, която отговаря на всички медицински стандарти за грижа за майките и новородените, но не материалната база впечатлява родилките, а отношението, вниманието и грижата, получени от сплотения колектив, грижещ се за тях.

От откриването, до настоящият момент в отделението по Акушерство са се родили 42 момиченца и 58 момченца. 8 от бебетата са били с тегло над 4 килограма, като първото голямо бебе е тежало 4500 гр. Повечето от родилките са от Русе, но не липсват такива и от съседни области.
Всяка седмица в отделението се организират „Отворени врати“. По време на обиколката бъдещите майки и татковци имат възможността да се запознаят отблизо с условията за раждане, които предлага Лечебното заведение. На място получават разяснения за подготовката и етапите на раждането.

Сподели:

Още новини от деня